Відзначили День місцевого самоврядування…

Уфойє перед сесійною залою Київради учора було не проштовхнутися. Усі очікували «бойового» розвитку подій, проте їх перебіг був спокійний, хоча в образливих словах деякі депутати себе не стримували. А депутатів усіх рівнів і політичних спрямувань з’їхалося чимало. Переважали представники Партії регіонів та «Нашої України». Було й чимало незнайомих облич із депутатськими значками, що відрізнялися за виглядом від київрадівських.

Пленарне засідання розпочалося з традиційного порушення регламенту – без офіційного відкриття, на що звернув увагу голова постійної комісії з питань правопорядку, регламенту та депутатської етики Віталій Ярема. Проте робота тривала. До перерви із Днем місцевого самоврядування присутніх поздоровив віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник, а за «вагомий внесок у справу розвитку» самоврядування Подяками мера нагородили низку депутатів Київради, вперше обраних до її складу. Потім настала черга заяв. Секретар Київради зачитав таку про створення більшості, яку підписали 70 обранців киян. Мер запропонував внести до порядку денного питання щодо створення комісії з перевірки правильності нарахування тарифів. До порядку денного внесено також проект рішення від міжфракційного депутатського об’єднання «Демократичний Київ» про скасування окремих пунктів розпорядження голови КМДА про підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Лідер фракції БЮТ Тетяна Меліхова зачитала заяву, в якій засуджується рішення голови КМДА про підвищення тарифів, розбазарювання комунального майна міста Києва. Слово надавали не всім бажаючим. Олесь Довгий весь час «обнульовував» список тих, хто записався на виступ, а Леонід Черновецький позбавив права на виступ на сесії Михайла Бродського та Володимира Бондаренка. «Я позбавляю вас слова за хуліганські дії і нахабну морду», – сказав він. За це проголосували 55 депутатів.
Розпочалося обговорення тарифів. Доповідач Олександр Клюс (фракція БЮТ) запропонував скасувати тарифи і спеціально створеній комісії вивчити їх обґрунтованість. У свою чергу Олесь Довгий запропонував розглянути першим проект рішення щодо комунальних тарифів, підготовлений фракціями більшості. Опозиційний же проект передбачав скасування тарифів.
Але замість голосування опозиція заблокувала трибуну. Розпочалася бійка. До зали миттєво було введено охорону, яка грудьми прикривала тіло міського голови від зазіхань депутатів. Сесія опинилася на межі зриву. Леонід Черновецький намагався заспокоїти всіх, пообіцявши, що виведе із залу охорону і поставить питання про скасування тарифів на повторне голосування. Проте спокою це не додало, і мерові довелося застосувати випробуваний спосіб – оголосити перерву.
Але і після перерви трибуна виявилася заблокованою. Через кілька хвилин бійка знову відновилася. Коли вона розпочалася, виступав перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко – він розтлумачував із чого складаються тарифи і зарплати працівників «Київводоканалу».  Його майже ніхто не слухав. Згодом трансляцію припинили.
Сесію перенесли на вівторок, 12 грудня.