Не дуже розщедрилися

У середу Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2007 рік. За нього проголосували 249 із 421 народного депутата зареєстрованого в залі. Доходів заплановано надбати 147 мільярдів 888 мільйонів гривень, а витрат – 161 мільярд 819 мільйонів гривень. Дефіцит обмежили 15 мільярдами 715 мільйонами гривень.

Громадян, зрозуміло, передусім цікавлять ті статті головного фінансового документа країни, які спрямовані на поліпшення їхнього життя. Депутати, прямо скажемо, не дуже розщедрилися. Прожитковий мінімум у 2007 році хоча й планують підвищувати тричі, але на незначну суму: з 1 січня – до 492 гривень, з 1 квітня – до 501 гривні та з 1 жовтня – до 510 гривень.  Мінімальну зарплату збільшуватимуть двічі: з 1 липня – до 420 гривень і з 1 грудня – до 450 гривень.
Спокійніше на душі має стати у пенсіонерів, які працюють, бо їм щомісячний розмір пенсії обмежується не 700 гривнями, а 10 тисячами. Ще більше пощастило народним депутатам-пенсіонерам, їх взагалі виключили з переліку тих, кому розмір пенсії обмежується. Зробили винятковими народних обранців і серед тих громадян, яким пенсія призначається тільки при досягненні пенсійного віку.
На щастя більшості простих смертних, і наступного року молодим сім’ям надаватиметься допомога у розмірі 8,5 тисячі гривень при народженні дитини, а військовослужбовцям – право на державне страхування і компенсаційні виплати. Ті, хто втратив роботу і не можуть її знайти, отримуватимуть по безробіттю рік, а не  9 місяців, як хотіли було урядовці. Виключили з бюджету й норму про обмеження 32 календарними днями на рік виплат у разі перебування на лікарняному.
Завдяки президентові та опозиції у бюджеті вдалося домогтися й ліквідації вільних економічних зон та технопарків, а також повернення пільг зі сплати ПДВ для аграрників. Водночас, на жаль, так і залишився пункт про надання пільг приватним підприємствам під фінансові гарантії держави.
Парламентська більшість вважає, що вона дослухалася до пропозицій глави держави і він має узаконити ухвалений нею бюджет. Про це одразу ж заявила координатор парламентської більшості, лідер фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Раїса Богатирьова, бо, за її словами, уряд максимально врахував пропозиції президента, спрямовані на те, щоб зробити використання коштів держбюджету прозорішим і ефективнішим. А от керівник служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Олександр Шлапак оптимізму пані Богатирьової не поділяє, бо, за його словами, в держбюджеті-2007 не враховано низку принципових позицій глави держави, і його служба рекомендуватиме президентові не підписувати закон.
Ще радикальніше налаштовані опозиціонери. Зокрема, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вважає ухвалений документ «бюджетом ідіотизму», який загрожує не тільки життю людей, але й державності України. За її словами, «це той випадок, коли потрібно сідати і писати новий бюджет», бо дохідна частина його розраховувалася за одними показниками, а соціальні витрати – за іншими. Крім того, заявила Тимошенко, показники внутрішнього валового продукту істотно завищені, бо розраховувалися за старими цінами на енергоносії. Хто виявиться ближчим до істини, матимемо змогу переконатися найближчим часом, бо до початку 2007 року залишилося зовсім небагато часу.