Насичений графік

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович завершив свій візит до Сполучених Штатів Америки. За океаном він мав протокольні зустрічі з віце-президентом США Діком Чейні, держсекретарем Кондолізою Райс, радником президента з питань національної безпеки Стівеном Гейдлі, міністром енергетики США Самуелем Бодменом.

Окрім того, очільник українського уряду провів ділові перемовини з керівництвом Всесвітнього банку та Нью-йоркської фондової біржі, а також представниками фінансових і ділових кіл. Чотириденна програма була вкрай насиченою, що й дало підстави однопартійцеві прем’єра, народному  депутату Тарасові Чорноволу розцінювати попередні результати візиту як  «дуже вдалі». В інтерв’ю журналістам парламентарій зазначив, що «прем’єр-міністрові Януковичу вдалося досягти того, чого, на жаль, не вдалося іншим главам урядів і трьом попереднім президентам». Щоправда, він не став конкретизувати.
Натомість у Сполучених Штатах оцінки значно стриманіші. Виступаючи у Вашингтоні в Центрі міжнародних та стратегічних досліджень, Янукович намагався говорити те, що американці хочуть від нього почути. Але вдавалося йому це не завжди. Зокрема, Віктор Федорович похвалився газовими домовленостями з Росією, назвавши ціну 130 доларів за тисячу кубометрів найкращою ціною в Європі. Водночас він сказав, що не бачить нічого поганого в тому, що «РосУкрЕнерго» продовжує бути посередником у торгівлі газом між Україною і Росією. Американці ж, як відомо, критикують і саму компанію, і її участь у газових гешефтах.
Згадуючи події дворічної давності, прем’єр наголосив, що в нього був інший Майдан, ніж, скажімо, у Віктора Ющенка. Янукович також зазначив, що немає жодних відмінностей у баченні зовнішньої політики між ним і президентом. Але водночас він нічого не сказав про  членство України в НАТО.
Та то все загальники. Є речі куди конкретніші. Усі знають, що в Америці живе впливова українська громада. Напередодні приїзду Януковича до Вашингтона президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський закликав діаспору відмовитися «від гостини, яку влаштовуватиме дипломатична місія України». Однак охочі зустрітися з Віктором Федоровичем таки знайшлися. Поспілкуватися з ним мали намір керманичі Українського конгресового комітету Америки, Союзу українок Америки, Фундації США-Україна, Української американської координаційної ради, Федерації українських організацій Америки, Вашингтонської групи, Українського народного союзу… Однак усі вони отримали відкоша: амбасада надіслала месидж про те, що зустріч із VIP-персоною скасовано «через щільність графіка візиту». Вочевидь, саме ця клята щільність завадила  нашому прем’єрові покласти квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні. Добре, що хоч вдалося викроїти час для зустрічі з представниками єврейських організацій…
А загалом візит удався. Янукович обіцяв приїхати ще, позаяк «Україна визначилася зі своїм внутрішнім і зовнішньополітичним курсом», а уряд під його керівництвом «розраховує працювати 5 – 10 років».