Творять не у відчаї, а з надією

Коли не знати, хто створив ці акварелі, вишивки та макраме, то сприймались би вони передусім за оптимістичною колористикою. Щойно довідаєшся, що на стінах галереї «Ра» роботи, виконані тими, хто живе з ВІЛ/СНІД, а  також їхніми рідними,  погляд на ці твори змінюється. Як саме?

Ідеться не про більшу чи меншу вправність або професійність творів. А про наше  ставлення  до самих людей, які зустрілися із реальністю, з підтвердженням діагнозу невиліковної  хвороби. І ці люди – серед нас. І, як зауважили організатори виставки «З вірою в життя», суспільство, кожен із нас, не втече від цієї проблеми. Бо нині у світі сумарна кількість людей, що живуть із ВІЛ/СНІД, – понад сорок мільйонів осіб. Саме тому проблема ВІЛ/СНІД – це проблема цілого суспільства, яка стосується всіх його сфер і кожного його члена.
Згадана виставка, а також невелика фотогалерея, стали приводом для обговорення захисту прав інфікованих. Толерантність ставлення до них має базуватися на поінформованості, що, приміром, ВІЛ не передається через потискання рук, через повітря, через продукти або воду тощо.
Організатори та учасники акції – Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту, Всеукраїнська молодіжна організація «Європейська інтеграція», представники КМДА, Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – обговорили також методичний посібник, що був презентований у галереї. Це «Інформаційно-консультаційна робота щодо ВІЛ/СНІД на робочих місцях».
Цивілізовані суспільства пропагують здоровий спосіб життя – заради свого ж благополуччя. Там публічні особистості – відомі спортсмени, актори, співаки – рекламують не пиво, а таки гідне ставлення до себе. Наша соціальна реклама  робить тільки перші кроки в цьому напрямі. «Зупинимо СНІД разом» – гасло і вимога часу.