Англія: повний комплект

Європа футбольна визначилася з основними претендентами на клубні титули. Їх коло звично обмежене представниками найфутбольніших націй. Україну в європерегонах весняного зразка презентуватиме чемпіон. Але – в турнірі другого плану.

Ліга чемпіонів. Одна восьма фіналу – це шістнадцять команд, що представляють вісім європейських держав. Лідер у національному реєстрі – Англія. Родоначальники футболу мають повний клубний комплект – квартет учасників стикового циклу. По три команди вивели до весни Іспанія та Італія, дві – Франція, по одній – Нідерланди, Німеччина, Португалія та Шотландія. Випадкових щасливців долі немає взагалі. Бо навіть скромна на загальному тлі Шотландія має в активі три континентальних титули, зокрема і найвищий: Кубок європейських чемпіонів свого часу здобував іменитий «Селтик». Найскромніший з нинішніх учасників однієї восьмої фіналу – французький «Лілль». Минулої весни він вибив із Кубка УЄФА нашого «Шахтаря». Фаворитів значно більше. Найреальніші – «Ліон» і «Барселона».
Кубок УЄФА. До восьми євролігових країн-щасливців уже долучилися Україна, Греція, Росія та Румунія, котрі провели до стикового циклу другого за престижністю континентального турніру своїх представників. Отже, футбольну євровесну забезпечили для себе вже принаймні дванадцять держав. За тур до фінішу в групових перегонах очевидно, що до них обов’язково долучаться Ізраїль і Бельгія,  можливо – Чехія та Туреччина. Звісно, формат стикових двобоїв у Кубкові УЄФА буде менш привабливим, оскільки майже всі континентальні гранди задіяні в євролізі. Але й тут є на кого подивитися: «Севілья», «Бенфіка», «Вердер», АЗ-67, «Аякс» і «Тоттенхем Хотспур» – і назви гучні, і реальні амбіції в цих колективів насправді достатньо високі.
Жеребкування учасників стикових єврокубкових матчів заплановане на п’ятницю, 15 грудня.