Театр у сузір’ї ювілеїв

Цього року в Театрі імені Лесі Українки – кілька ювілеїв. Перший – 130 років тому збудовано приміщення театру французьким підприємцем Огюстом Бергоньє. Другий пов’язаний з ім’ям мецената Миколи Соловцова, який 115 років тому заснував перший стаціонарний російський театр у Києві.

Цієї осені виповнилося 80 років з того часу, як театр отримав статус державного. Якраз із цієї нагоди колективу російської драми вітальні листи надіслали Президент України, голова Верховної Ради та прем’єр-міністр. А ще російський президент Володимир Путін. Творчі працівники відзначені державними нагородами та почесними званнями. Зокрема орденом «За заслуги» нагороджений керівник театру Михайло Резнікович.
Низка ювілеїв буде неповною, якщо не згадати, що 65 років тому російська драма почала носити ім’я Лесі Українки. Не зайве зазначити, що днями в російській драмі відіграли ще й ювілейну виставу «Крізь роки», в якій сценічна історія театру.
Звісно, в цьому спектаклі-літописі згадували як фундаторів театру, корифеїв української сцени, так і акторів, менш знаменитих, але яких тут завжди цінували і пам’ять про яких бережуть нині сущі їхні колеги.
Виявом вдячної пам’яті стала й щойно випущена книга спогадів «Київський зошит Давида Боровського» про визначного сценографа, який у Лесиному театрі створив 32 вистави і якого, на жаль, уже нема серед нас.