«Хрещатик» Києву вже не належить

У п’ятницю закінчився перший етап підписки на акції додаткової емісії банку «Хрещатик», під час якої КМДА так і не викупила їхню частину пропорційно своїй частці в статуті. Це означає, що столиця втрачає над ним контроль.

Як повідомив голова правління банку Дмитро Гриджук, більшість комунальних підприємств, а також КМДА, яка нині володіє 51,2 відсотка акцій, не скористалися правом зберегти свою частку.
– КМДА подавала заявку, але не викупила акції, – сказав пан Гриджук. – Тепер їх зможуть викупити акціонери, які нададуть нам інформацію про себе і джерела коштів, за які купуються акції.
Емісія повинна збільшити капітал банку на 290 млн. грн. – до 540 мільйонів. На другому етапі, який закінчується 15 грудня, акціонери дістають змогу збільшити свою частку за рахунок придбання невикуплених акцій. За наявними даними, КМДА подала заявку на підписку другої емісії, проте не зможе викупити акції через відсутність коштів.
– Джерелом для викупу акцій могли б бути надходження від продажу земельних ділянок, – сказала секретар постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Наталія Новак. – Такого наповнення бюджету не відбувається. Отже, у міста немає змоги викупити своєї частки.
Як стало відомо, акції на суму понад 160 млн. грн. мають намір викупити приватні інвестори і ЗАТ «Укрфінком», що нині володіє 35,4 відсотка акцій банку і яке зберегло свою частку під час першого етапу підписки.
– Ми викупимо ту частку, яку не викупить КМДА, – заявив член наглядової ради банку, депутат Київради Андрій Іванов, якого колеги називають співвласником ЗАТ «Укрфінком».
Таким чином, після затвердження результатів додаткової емісії «Хрещатика», яке відбудеться 18 грудня, контроль над банком може перейти від КМДА до ЗАТ «Укрфінком», чия частка може зрости до 73 відсотків.