Тимошенко виглядали з туману

Ще в жовтні керівництво партії «Реформи і порядок» заявило про наміри увійти до складу Блоку Юлії Тимошенко. Залишилося лише затвердити договір на рівні всієї партії. Це завдання і поклали на 12-й з’їзд ПРП.

Делегати чекали на приїзд представників блоку-партнера і, головним чином, Юлії Тимошенко. Та не дочекалися. Причина – туман над Києвом. Через це закрили аеропорт «Бориспіль», і вона не змогла вчасно повернутися із відрядження. До останнього моменту лідер ПРП Віктор Пинзеник телефонував до Борисполя, сподіваючись на поліпшення погодних умов.
Починався з’їзд без представників БЮТу, що викликало певне невдоволення у делегатів. Мовляв, партнери не прийшли на затвердження угоди з ними. Натомість керівники партії зізналися, що з бютівцями треба було блокуватися ще до виборів. Бо союз з «Порою» виявився невдалим. За словами Віктора Пинзеника, одразу після формування уряду Віктора Януковича й переходу партії в опозицію розглядали кілька шляхів подальшого розвитку. Пропонували саморозпуск, продовження самостійного існування, об’єднання із «Нашою Україною» або БЮТ. У результаті майже одноголосно вибрали останній варіант.
– З-поміж колишніх учасників коаліції «Сила народу» лише БЮТ продемонстрував послідовність у відстоюванні цінностей, які ми з вами відвоювали на Майдані, – зауважив лідер ПРП. – Це найпотужніша опозиційна сила.
Віктор Пинзеник сподівається, що нові старі союзники відстоюватимуть інтереси партії в парламенті, просуватимуть запити й законопроекти членів ПРП. Партнери зобов’язалися спільно формувати опозиційний уряд, висунути єдиного кандидата на пост президента та сформувати спільний список на парламентські вибори. Партія збереже свою ідентичність, а її голова навіть увійде до політради БЮТ.
Звернувся пан Пинзеник і до інших політичних сил Майдану: закликав долучитися до спільних дій і «Нашу Україну». Як приклад співпраці навів Київ, де цей блок співпрацює і з фракцією БЮТ, і з Блоком Кличка, куди входять члени партії «Реформи і порядок».
Представник столиці, заступник лідера партії Володимир Бондаренко зауважив, що в Києві вдалося порозумітися й з «Порою», хоча на загальнодержавному рівні у стосунках союзників чимало проблем. Він пошкодував, що з’їзд відбувається занадто пізно, адже робити висновки з виборчої кампанії та аналіз помилок треба було одразу після березневої поразки. А затягування призвело до непорозумінь із регіональними партійними осередками. Та й опоненти набрали сили.
Зрештою Юлію Тимошенко замінив її заступник Олександр Турчинов. Він також закликав «помаранчевих» до консолідації, але водночас виступив проти створення різноманітних нових політичних об’єднань. Бо там, мовляв, не з’являться нові політики. Заступник голови БЮТ визнав головну помилку своєї політичної сили – прорахунки під час формування партійних списків, бо туди «примазалося» чимало випадкових людей. ПРП ж він назвав «партією політичного інтелекту». Зізнався, що в парламенті сумує за професійними колегами.