Непідвладні ціни

Кияни ще не відчули введення нових тарифів на житлово-комунальні послуги, адже квитанції вони отримають лише у січні. У людей виникає чимало запитань, оскільки юридичні служби і міська влада спростовують одне одного, а то й висловлюють цілковито протилежні коментарі. Але і городяни, і сотні тисяч дрібних підприємців уже підраховують свої збитки.

– Ви, схоже, не уявляєте собі всіх наслідків триразового підвищення тарифів, – заявив колишній мер Києва Олександр Омельченко. – А я знаю ці механізми зсередини. Подорожчає все – від перукарні до пекарні. 
Минулої п’ятниці начальник Головного управління цінової політики Василь Яструбинський спростував заяви екс-мера Олександра Омельченка.
– Я думаю, що ці заяви необдумані, оскільки прямого зв’язку із зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги для населення і цінами на молоко, хліб та інші послуги або товари не існує, – сказав пан Яструбинський. – Підвищення тарифів, у принципі, деякою мірою знижує купівельну спроможність населення, тобто попит на товари і продукти буде дещо нижчим. Це цілком закономірне явище. У зв’язку з цим можна прогнозувати або певну стабілізацію, або, можливо, по деяких продуктах навіть і зниження цін, якщо говорити за макроекономічними показниками. Хочу звернути увагу на те, що на багато продуктів харчування ціни міняються сезонно. Те ж молоко і яйця завжди на зиму дорожчали, тому підвищення цін на молоко і яйця не треба поєднувати із підвищенням тарифів – це абсурдно і неправильно.