Мін’юст наполягає на реєстрації тарифів

Станом на 1 грудня в Києві залишаються чинними тарифи на житлово-комунальні послуги, зареєстровані в органах юстиції в 2000 – 2002 роках. Про це заявив начальник Київського міського управління юстиції Дмитро Сокуренко, повідомили «proUA» у прес-службі Мін’юсту.

Крім того, зазначив він, на перше грудня до Київського управління юстиції не було подано на державну реєстрацію жодного іншого розпорядження Київської міської державної адміністрації, яке стосувалося б житлово-комунальних тарифів. Зокрема, органи юстиції не реєстрували чотирьох розпоряджень щодо встановлення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, які, як стало відомо із засобів масової інформації, були прийняті Київською міською держадміністрацією 30 жовтня 2006 року.

Як наголосив Сокуренко, згідно із законодавством про державну реєстрацію, зокрема Указом Президента України «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади», незареєстровані акти законодавства є нечинними і не можуть надсилатися на виконання.
За словами керівника столичної юстиції, на сьогодні в столиці України є чинним розпорядження № 748 «Про встановлення розмірів квартирної плати та плати (для приватних квартир) за утримання будинків і прибудинкових територій в м. Києві», яке Київська міська державна адміністрація зареєструвала у 2000 році. У 2002 році до цього розпорядження були внесені зміни, які також були зареєстровані в Київському міському управлінні юстиції.
Крім того, у 2002 році Київська міська державна адміністрація зареєструвала розпорядження
№ 1245 «Про встановлення тарифів на виробництво теплової енергії та житлово-комунальні послуги для населення». Протягом 2003, 2004 та 2005 років до цього розпорядження тричі вносилися зміни, які також реєструвалися Київською міськдержадміністрацією в органах юстиції.

***

Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко наголосив, що регулювання тарифів у столиці є компетенцією винятково виконавчого органу Київради – Київської міської державної адміністрації. Відмінити його може тільки суд і більше ніхто. Акти, виконавчого органу Київської міської ради відповідно до Закону України про місцеве самоврядування не реєструються в Мін’юсті, тож повідомлення його представників про супротивне, не відповідають дійсності.