Визнання важливіше за пільги

Як відомо, 14 жовтня 2006 року Президент України Віктор Ющенко видав Указ «Про всебічне вивчення та об’єктивне висвітлення діяльності українського визвольного руху й сприяння процесу національного примирення». Ради шести областей держави на своїх територіях визнали ОУН-УПА стороною, що воювала в Другій світовій війні за незалежність України.

Столиця ж пішла іншим шляхом. Депутат Київради Сергій Рудик зробив запит про соціальний захист ветеранів ОУН-УПА, котрі мешкають у нашому місті. Починання Сергія Ярославовича підтримала комісія Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, очолюваного Ольгою Богомолець-Шереметьєвою. Більшість її членів на одному з останніх засідань проголосували за надання воякам ОУН-УПА пільг із місцевого бюджету як учасникам боротьби за незалежність України. Питання планується розглянути під час найближчої сесії Київради.
– Визнавши Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, держава робить перший крок у відновленні історичної справедливості. За ним логічно зробити наступний. Тому, гадаю, варто почати із соціального захисту колишніх вояків УПА, -– підкреслила голова комісії Київради Ольга Богомолець-Шереметьєва. – Вони – люди похилого віку, а отже, потребують допомоги. Це добре знає більшість депутатів у Київраді. Тому особливих проблем при голосуванні в сесійній залі, як на мене, виникнути не повинно. Хоча, напевно, знайдуться й такі, котрі проголосують проти надто важливого соціального рішення.
Наскільки радісною така звістка виявилася для столичних упівців, ми вирішили поцікавитися в голови Київського братства ОУН-УПА Ореста Васкула.
– У Києві нас мешкає  майже 40 чоловік, – каже пан Орест. – Ми – люди літні. Кожен має свої болячки. А от пенсії мізерні. Тому деяка пільгова, так би мовити, добавка не завадить. Хоча нас непокоїть зовсім інше: визнання учасників ОУН-УПА воюючою стороною, що боронила свій край від коричневої та червоної чуми. Як це, приміром, зробили у західних областях України.
По суті, такої ж думки дотримується й останній командир УПА 93-літній Василь Кук.
– Моя пенсія становить 356 гривень. Цілком влаштовує така сума, – жартує колишній вояк і керівник Української повстанської армії. – Проте, якщо вже міські депутати вирішать доплачувати щось, не відмовлюся. Але ми й далі домагатимемося визнання наших заслуг перед Батьківщиною на державному рівні.