Кубок любить сміливих

Програму чвертьфінальних двобоїв уже відкрили вчорашні матчі за участю вітчизняних грандів. «Динамо» приймало «Дніпро», а «Шахтар» гостював у Севастополі. Сьогодні відбудуться ще два поєдинки – в Дніпропетровську та Маріуполі.

«Сталь» нижчої марки. Чвертьфіналістом, як стверджують фахівці, мала стати зовсім інша «Сталь». Вищолігова з Алчевська. Проте тамтешній «інтернаціонал», очолюваний нідерландським тренером, який на батьківщині мав лише нетривалий досвід роботи в дитячій футбольній школі, програв першоліговим одноклубникам у серії пенальті й вибув з перегонів завчасно. «Сталь» дніпродзержинська зірок з першолігового неба не хапає: «середняк» без особливих претензій – і не більше. Зате й назвати її надмірно скромною не можна. Шкода лишень, що популярність команди здобута не турнірними перемогами, а скандалами і скандальними призначеннями. Торік її тренував Віктор Маслов, який минулого століття прославився тим, що відправив Леоніда Буряка в нокаут прямо на полі під час календарного матчу «Дніпро» – «Динамо». Першу половину нинішнього – Юрій Погребняк, який в середині 90-х років жорстоко побив арбітрів після зустрічі маріупольської та полтавської вищолігових команд. А нині керівники «Сталі» заявили, що воліють бачити на капітанському містку іноземного тренера. Либонь, наслідують приклад «старшого брата» з Алчевська. Забуваючи, щоправда, про кубкове (і не тільки кубкове) фіаско поспішно  «оміжнародненої» команди з Луганщини.
Єврокубкова ставка. «Іллічівець» і «Металіст» у другому за рангом українському турнірі досі не змагалися. Та й особливих успіхів у кубкових перегонах не мали. Харків’яни, правда, дійшли до фіналу прем’єрного сезону, а маріупольці до напівфіналу – торік. Але тріумфу не досягли, та й до чільного десятка «кришталевих» гвардійців у так званій великій тур-
нірній таблиці не пробилися. Проте з нинішнім турніром пов’язують неабиякі надії. Бо вдалий виступ у кубкових перегонах, а таким за певних обставин буде навіть участь команди в напівфіналі, обернеться проривом на міжнародну арену. «Металіст» оголосив ще на старті національних змагань основним пріоритетом футбольного року вихід до Кубка УЄФА. «Іллічівець», проваливши першоколовий календарний цикл, не приховує виняткової важливості результату кубкових потуг. Чиє бажання буде матеріалізоване в успіх, однозначно сказати важко. Хоча жовтневу зустріч у чемпіонаті країни безапеляційно виграли слобожанці. 3:0 в гостях – це таки важить чимало. Однак «Іллічівець», відігравши домашній матч у меншості ще з середини першого тайму, марить реваншем і, звісно, докладе максимум зусиль, аби досягти його в кубковому турнірі. До речі, для колишнього лідера маріупольців Рикуна, який «конструює» гру цьогорічної харківської команди, кубкові виступи проти «Іллічівця» стануть останніми в складі «Металіста»: термін оренди харків’янами «збірника» в його рідного «Дніпра» вичерпується саме в грудні. Це – додаткова інтрига в протистоянні, ставка якого має континентальний знак якості.