Система з камерою

Столичні чиновники знають, як поліпшити умови дорожнього руху та зменшити кількість заторонебезпечних ситуацій на дорогах Києва. Учора фахівці Головного управління транспорту, зв’язку та інформатизації КМДА презентували завершений проект автоматизованих систем управління транспортом. Однією зі складових тривалої роботи спеціальних та узгоджувальних комісій є автоматизована система керування дорожнім рухом (АСКДР).

– Передусім  цю систему планується впровадити в центральній частині міста, на мостах, при в’їзді до столиці та на її головних магістралях, – каже в.о. заступника голови КМДА Іван Салій. – У проекті визначено понад 500 місць, де буде функціонувати система. АСКДР на першому етапі охопить понад 100 регульованих пішохідних переходів, 160 Т-подібних перехресть, сотню перехресть складної конфігурації. Стільки ж спеціальних приладів буде встановлено на чотиристоронніх перехрестях. Спеціальні прилади – це складні електронні системи, що поєднують у собі світлофор, відеокамеру, детектор кількості автомобілів та комп’ютер, який здатний перепрограмовувати систему залежно від дорожньої ситуації. Усе це буде об’єднано єдиним інформаційно-диспетчерським пунктом.
Ефективність  АСКДР, як стверджують фахівці, беззаперечна. Як приклад наводять такий факт. Реконструкція транспортної розв’язки на Московській площі обійдеться столичному бюджету в 350 мільйонів гривень й поліпшить рух лише на самій площі. На реалізацію проекту АСКДР  потрібно 120 мільйонів гривень протягом трьох років. Ефект від функціонування системи – збільшення пропускної здатності контрольованих перехресть  на 25 відсотків. Утім, це не єдиний «плюс» системи. Завдяки їй можна проводити моніторинг транспортних потоків, визначати пріоритетні напрямки руху в різний час, створювати умови для організації «зеленої хвилі» громадському транспорту, здійснювати відеоконтроль на транспортних розв’язках та небезпечних ділянках доріг у режимі реального часу і навіть повідомляти водіїв про вільні паркувальні місця. Початок реалізації проекту АСКДР планується на перше півріччя 2007 року.