Несправедливий і негуманний

Чесні й порядні фахівці, котрі ще сьогодні, хоч як дивно, іноді зустрічаються в нашій правоохоронній системі, запевняють: зовсім невинна людина, яка з якихось причин потрапила до рук системи, не шукає адвокатів, котрі могли б відстояти її права й чесне ім’я.

Зазвичай, переляканий пацієнт вітчизняних правоохоронців свою  стежку торує іншим шляхом. Він шукає того, хто може домовитись із суддею, занести тому хабара й таким чином звільнитися з-під опіки надокучливого й ласого до чужих статків правоохоронця.
Завдяки корумпованим суддям Україна посідає почесне восьме місце в світі за кількістю засуджених за кримінальні злочини. Нині на широких просторах вітчизняних місць позбавлення волі перебуває 171000 ув’язнених. Ще 160000 знаходяться на обліку в кримінально-виховній інспекції. Водночас  майже 15000 засуджених наших громадян шукають справедливості в Європейському Суді. Тобто свої позови вони подали проти держави Україна. Їй не вірять: вона не здатна захистити інтереси й права звичайних українців.
Виходить, вітчизняні судді в процесі здійснення правосуддя не є незалежними і не завжди чинять за законом. Окрім того, знаючі люди заявляють: процес затвердження на посаду судді в Україні достеменно майже нікому невідомий. Немає в нас і суду присяжних. Як доводить практика ще царської Росії, наявність такої інституції позитивно впливала на судову систему, на суспільство в цілому. Обвинувальних і виправдальних вироків було порівну. У сучасній же Російській Федерації  кількість виправдальних вироків становить  30 – 40 відсотків. У нас усього – 0,01 відсотка.