Секрети чистоти і свіжості

Відколи у світі існують такі речі, як одяг, білизна, відтоді люди навчилися їх прати. Як і чим нині господині послуговуються при пранні, – наша розповідь.

Білизна – як на замовлення

Пральних порошків на полицях магазинів нині достатньо, подекуди, не знаєш, на якому зупинитися. Та вибираємо найкращий, який добре пере, не псуючи зовнішній вигляд речей, яскравість кольорів, створює приємний запах свіжості. Певна річ, зважаємо і на ціну. І все ж варто знати, який саме пральний порошок доцільніше купувати, а при цьому слід мати на увазі: що ви збираєтеся відіпрати – плями від поту, чи харчові (від жиру, кави, шоколаду, ягід, соку, вина), забруднення із довкілля (болото, пил, земля, квітковий пилок).
Основою будь-якого миючого засобу є поверхнево-активні речовини (ПАР), які поєднуються із частинками бруду і витягують їх із тканини. Але часто трапляється, що господині розводять руками: так старанно прала, а бруд, плями залишилися. Для того, аби відіпрати плями, треба користуватися порошками, які справляють спеціальний відбілюючий ефект завдяки біологічно-активним речовинам, ензимам тощо. Саме вони знищують плями від крові, губної помади, соусу, шоколаду.
Для автоматичних машин випускають спеціальні порошки. Вони менше піняться. А от для ручного прання що більше піни, то краще. Для кожного виду існує своє дозування порошку і температурний режим. Так, ензими перестають дія-ти при температурі вище +400. Нагрівання води до +900 ефективне під час прання білизни із плямами жиру, а от білкове забруднення за такої температури  заварюється і видалити таку пляму практично неможливо. Окрім того, кольорові речі при високій температурі можуть полиняти.

Купила, випрала… і не викинула

Вироби із бавовняних  тканин міцні, не вимагають делікатного режиму прання та прасування, дуже добре всмоктують вологу, пропускають повітря. Однак бавовняний одяг під час прання помітно «збігається», довго сохне і швидко мнеться.
Кольорову білизну слід прати у 60-градусній воді, а тонку – у 40.  Для білої білизни використовують універсальні пральні порошки, а для кольорової – м’які миючі засоби і бажано без відбілювача.
У гардеробі кожного з нас є вовняні речі. Аби вони швидко не зношувалися, до вовняної нитки додають лавсан, капрон, віскозу. Прати вироби із вовни треба руками, у спеціальних порошках, або у пральній машині за відповідною програмою. Вовняні речі не можна відбілювати, замочувати, терти, сильно викручувати. Прати й полоскати слід у воді однакової температури, а сушити – розклавши на махровому рушнику.
Неперевершеним в усі часи був і залишається шовк. Дорогі шовкові речі краще здати в хімчистку, хоча їх прати можна, але у теплій воді й руками. Під час останнього полоскання додати у воду трішки оцту, щоб не потьмяніли кольори. Такі речі не викручують і сушать у холодку. А прасувати краще з вивороту. Якщо з першого разу ви не змогли це зробити, то покладіть вологу блузку до поліетиленового пакета й сховайте його у холодильник – завтра гарно випрасуєте.
Не обійтися нам без трикотажу, який може бути бавовняним, вовняним  чи віскозним. Прати його бажано руками у теплій воді, не терти й не викручувати, бо у гарячій воді він «збігається» і деформується. Не варто також замочувати, а якщо класти у пральну машину, то, тільки виставляючи відповідний режим «делікатно». Сушити у розправленому вигляді на махровому рушнику, а прасувати за напрямком петель. Обережно з гарячою праскою: якщо пройдетеся нею по вологому трикотажу, – річ  можете викинути.

Пуховик любить довго полоскатися

Серед речей осінньо-зимового гардеробу є пуховик. Але, щоб він мав привабливий вигляд, за ним треба доглядати. Його випрати можна у машині з температурою +300. Для нього також існують спеціальні рідкі миючі засоби.
Якщо перете його вперше, то слід добре полоскати, щоб не було розводів на поверхні, під час прання не забувайте застібнути «блискавки» та ґудзики, бо полотно застібки може деформуватися. Таку куртку краще  прати навиворіт.
Деякі виробники рекомендують використовувати під час прання три тенісні м’ячики, які кладуть з пуховиком у машину і тоді вони не дають пуху збиватися. Руками віджимати цей виріб важко, тож для віджиму ліпше скористатися малими оборотами машини. А упродовж сушіння час від часу підбивайте пуховик, наче подушку.
Куртки та пальта на синтепоні можна прати руками і в машині при делікатному режимі, з температурою +300. Сохнуть вони швидко. При необхідності можна випрасувати негарячою праскою.