40 тисяч відеокамер для безпеки міста

У столиці планують встановити відеокамери, які стежитимуть за всім, що відбувається в підворіттях, на проспектах і в скверах.

Проте ці плани можуть втілитися лише за умови, якщо влада дасть згоду на реалізацію програми «Безпечне місто», якою займається управління надзвичайних ситуацій. У такий спосіб «вистежуватимуть» злодіїв і вбивць, фіксуючи їхні злочини на плівку.
За оцінками фахівців, у місті потрібно встановити до 40 тисяч таких відеокамер. Вартість кожної з підключенням обійдеться щонайменше в 1 тис. доларів. Депутати Київради доручили фахівцям зробити підрахунки і обґрунтувати необхідність установки системи. Міліція просить КМДА виділити 17 млн. грн. для установки 168 відеокамер у велелюдних місцях. На думку правоохоронців, спочатку система не зменшить кількості злочинів, проте розкривати їх стане набагато легше.
Ми запитали начальника Головного управління МВС у Києві Віталія Ярему, чи схвалить Київрада цей проект і чи справді тепер у міліції буде досьє на кожного киянина?
– Такі плани є, і не я їх вигадав, – відповів Віталій Григорович. – У багатьох європейських містах існує спостереження за громадськими місцями. Я був у відрядженні у Варшаві й переконався, що такий метод дуже суттєво впливає на зниження криміногенної ситуації. На головних дорогах та у багатолюдних місцях там встановлено камери відеоспостереження. Їх виведено на чергові частини поліції, яка таким чином фіксує правопорушення і спостергіє за дорожнім рухом.
Щодо досьє, то Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» працівникам міліції дозволено проводити оперативно-розшукові заходи, зокрема і застосовувати відеокамери, але лише із дозволу суду. Йдеться тільки про помешкання громадян. Встановлення спостереження у громадських місцях законом не заборонено. Однак міліція не має намірів на когось збирати досьє, оскільки перебування людини в тому чи тому місці апріорі не свідчить про якесь правопорушення.
Ми передбачили створення не лише відеоспостереження, а й забезпечення всіх працівників міліції пейджинговою системою GPS. На екрані монітора в чергового є карта міста, на якій чітко видно місце перебування кожного працівника міліції. На пейджер одразу можна передати наказ прибути на місце події, затримати злочинця чи вислухати потерпілого.