Як за радянських часів

Лідія Іванівна ПЕТРИЧЕНКО із Дніпровського району після закінчення інституту працювала в Тюмені. За радянських часів до стажу роботи в цьому районі відпрацьований рік зараховувався за два чи за півтора. З розпадом СРСР «північний», або «полярний» стаж перестали враховувати. Недавно наша читачка почула від знайомої, нібито знову цей стаж враховується.

Як повідомили у Пенсійному фонді України, згідно з пунктом 5 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», тимчасово до прийняття відповідного закону, період роботи до 1 січня 1991 року у районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до них колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року. Робота в районах Крайньої Півночі й в місцевостях, прирівняних до них, з 1 березня 1960 року зараховувалася до стажу в полуторному розмірі (рік за півтора) за умови, якщо працівник мав право на пільги, встановлені статтею 5 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 10 лютого 1960 року «Про упорядкування пільг для осіб, які працюють у районах Крайньої Півночі і в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі». Пільги з обчислення стажу роботи надавалися працівникам, які переводилися (направлялися) у райони Крайньої Півночі або в місцевості, прирівняні до них, з інших місцевостей країни за умови, що ці працівники уклали трудові договори про роботу в цих районах. Пільгове обчислення стажу роботи проводилося на підставі документів (трудової книжки, довідок письмових договорів). Ці ж умови діють поки що й зараз. Для перерахування пенсії слід звертатися до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання.
Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.