Мартинюк боїться, що «покажуть пальцем»

Законопроекти про голодомор 1932-1933 років  в Україні Верховна рада розгляне сьогодні. Про це вчора, після погоджувальної ради лідерів фракцій, заявив перший віце-спікер Адам Мартинюк.

Депутати, за його словами, свідомо вирішили не затягувати це питання, аби не виникло спекуляцій, що парламент його ігнорує. Водночас Мартинюк прогнозує, що жоден з документів може не набрати необхідної кількості голосів. «Президент може не визнати законопроект Партії регіонів, що дає іншу оцінку голодомору, тому пропрезидентські сили слідуватимуть позиції глави держави, а інші підтримають другий проект», – каже Мартинюк (нагадаємо, що Віктор Ющенко наполягає, аби події тих років «узаконили» як геноцид українського народу,  а Партія регіонів – як трагедію народу України). Але навіть у разі ухвалення закону, за словами Мартинюка, через тиждень за нього забудуть.
Адам Мартинюк також зауважив, що президент не має права вимагати від ВР  голосувати за його законопроект, а може лише просити чи пропонувати.
Сам же Мартинюк відмовляється визнавати голодомор геноцидом, бо, мовляв,  не бачив документів, що  підтверджують  свідоме рішення Сталіна організувати  штучний голод в Україні та знищити кілька мільйонів українців. Крім того, він боїться, що в разі визнання голоду злочином, доведеться «показувати пальцем» на винних у трагедії.