А сиротам по дві стипендії

Схоже, що міська влада вирішила продовжити свято для київських студентів і запросила до себе в гості 113 першокурсників – дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Згідно з розпорядженням столичного мера, їм надано одноразову матеріальну допомогу у розмірі 200 гривень.

Це фактично ще одна стипендія. Першокурсник КНТУ «Політехнічний інститут» Артем Курганський не приховує радості. Його виховують дідусь з бабусею, а матір хлопець лиш пам’ятає. Студент-сирота отримує більшу стипендію, ніж інші, – 600 гривень. Але для такого дорогого міста, як Київ – це мізер. «Гроші віддаю бабусі, – каже він. – Вона краще знає, як ними розпорядитися. За піклування мера про таких, як я, дуже вдячний».

Сирітська доля випала і студентці Київського педагогічного коледжу Олені Мазуровій, котру виховує тітка, і студентам торгово-економічного університету Стасові Пуплівченку та Тетяні Кузіній. У них немає ні матері, ні батька, ними опікуються родичі. Не стримувала сліз радості й 70-річна Марія Григорівна Таран, бабуся першокурсниці педагогічного коледжу Марійки. Її онука продовжує сімейну традицію – у педагоги пішла. Сама Марія Григорівна все життя була вчителькою молодших класів. І донька її теж закінчила педвуз, аспірантуру, стала філологом. А Марійка при живій матері опинилася у дитячому притулку. Бабуся не могла цього допустити – пригріла дівчинку біля себе. «Допомагаю їй, чим можу, – каже вона. – І молю Бога, щоб онука була здоровою, розумною, не заблукала у цьому складному світі. Нині таких, як ми, – півсвіту. Бувало, що й пляшки збирала, макулатуру. Я людина віруюча, ходжу до церкви. І там коли-не-коли буханку хліба дадуть. Із Божою поміччю подолаємо всі біди».

Нині у Києві навчається 330 тисяч  студентів і 188 тисяч з них – кияни. Тими, кому сутужно у житті, опікуватиметься міська влада повсякчас. Упродовж двох наступних років студентам-сиротам і позбавленим батьківського піклування мер столиці виплачуватиме з коштів програми «Турбота» щомісяця по сто гривень, а відмінникам – по 200. «Одна стипендія – це вже добре, – каже Таня Кузіна, – а дві – ще краще. Так любить повторювати мій дід Геннадій Вікторович».

Окрім стипендій, цього вечора студенти отримали комплекти постільної білизни та продукти.