На прийом прийшли без запрошення

Революційні настрої у кількох тисяч киян поновилися наступного дня після річниці Помаранчевої революції. Причиною такого сплеску почуттів стало заплановане позачергове засідання Київради. Протестувальники вимагали від столичної влади скасування тарифів.

Людей зібралося не менше, ніж на громадських прийомах, що тричі організовувалися міським головою перед стінами мерії. Кияни з прапорами блоку «Наша Україна», БЮТу, блоку Віталія Кличка та, подекуди, – КУПРу і «малинової» ПОРИ заполонили весь простір перед центральним входом до приміщення КМДА від вулиці Прорізної до вулиці Богдана Хмельницького, перекривши рух на Хрещатику. Серед мітингувальників було чимало молоді. Дивно, що були й ті, кому столична влада обіцяє зниження квартирної плати після підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

– Ми з чоловіком та сином мешкаємо у «гостинці» на Борщагівці, – каже Світлана Колай. – Зараз за неї сплачуємо 100 гривень, після підвищення – буде близько 400. Оформити субсидію не зможемо, оскільки приватне підприємство, на якому я працювала, закрилося – тож довідки про доходи видати нікому. На облік у центрі зайнятості мене не ставлять, а пропонують нову роботу в іншому кінці міста із зарплатнею в 500 гривень. Згоджусь – мені доведеться півзарплати на дорогу витрачати. Що далі робити? Платити по 400 гривень на місяць? Але скажіть мені, за що? Якість комунальних послуг не поліпшилася, робота жеків не змінилася на краще. У нас на вулиці Ромена Роллана паркувальні служби дозволяють ставити автомобілі на ніч уже ледь не на дитячому майданчику. Навіть огорожу «омельченківську» зняли і стовпчики повисмикували. А з тарифами нас раніше дурили, а тепер і поготів. Я, коли лічильник встановила на воду, дуже дивувалася. До того щомісяця ми сплачували за 20 кубічних метрів холодної води на одну особу, а тепер лише за чотири на всю сім’ю. Впевнена, що система субсидій – це спосіб заробити на киянах, довівши їх до неврастенії під час збирання необхідних довідок.

а різними оцінками, під стіни мерії прийшло від 10 до 15 тисяч киян. Вони були настроєні дуже агресивно проти столичної влади. Лунали гасла з вимогою проведення референдуму про недовіру міському голові, який не вийшов до мітингуючих. Зате з ними активно спілкувалися опозиційні депутати.

Близько одинадцятої години півтора десятка людей намагалися увійти до приміщення КМДА, однак на заваді стали бійці спецпідрозділу.  За порядком слідкували й юнаки, схожі на студентів, що мали на рукавах пов’язки з написом  «Охорона порядку». Ще за 20 хвилин підрозділам міліції вдалося розблокувати рух на Хрещатику.  Правоохоронці тісним строєм стояли по обидва боки дороги, аби мітингувальники не потрапили під колеса автомобілів. Опівдні прапорів перед мерією стало менше. Зменшилась і кількість людей, але від Прорізної до центрального входу у мерію пройти було дуже важко. На пішохідній частині перед ЦУМом за роботу взялися двірники. Поряд ще чергувала бригада швидкої. За словами медиків, за допомогою до них ніхто не звертався.

Учасники мітингу оголосили безстрокову акцію протесту. Навпроти Київської мерії буде встановлено наметове містечко, яке, стверджують його мешканці, стоятиме доти, доки не буде скасовано рішення про підвищення комунальних тарифів у столиці. На мітингу було ухвалено резолюцію, в якій учасники звернулися з вимогою до депутатів Київради негайно скасувати рішення про підвищення тарифів та засудили дії уряду, який підтвердив їх економічну обґрунтованість.