Пенсію можна оформити раніше

Іван Петрович ВЕЛИЧКО із Шевченківського району має вісімнадцять років державної служби і мав надію отримати пенсію державного службовця, бо йому залишилося трохи більше року до встановленого законодавством пенсійного віку. Але зараз установу, де чоловік працює, ліквідовують. Наш читач хоче дізнатися, чи матиме він право зараз оформити пенсію державного службовця.

Як повідомили у Пенсійному фонді України, згідно зі статтею 37 Закону України «Про державну службу» на одержання пенсії державних службовців мають право особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків – не менше 25 років, для жінок – не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби – не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, – незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку. Згідно з пунктом «г» статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності або штату без права на пенсію, за умови їх реєстрації у службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку осіб передпенсійного віку, які мають встановлений законодавством про пенсійне забезпечення необхідний загальний трудовий стаж (у тому числі на пільгових умовах). Отже, якщо наш читач буде звільнений з державної служби у зв’язку з ліквідацією установи, і після цього протягом семи календарних днів зареєструється у службі зайнятості за місцем проживання, йому буде призначена пенсія за нормами Закону України «Про державну службу».

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.