Вір, але й перевір

Найчастіше із дипломами мають справу керівники підприємств, начальники відділу кадрів, які беруть спеціалістів на роботу. Ми поцікавилися у деяких, чи бодай коли-небудь до їхніх рук потрапляли фальшиві документи про освіту.

Ніна Михайлівна, начальник відділу кадрів АТ «Хліб України»:

– Жодного разу не сумнівалася, бо звикла вірити людям. До того ж досі ми не мали змоги швидко пересвідчитися, який насправді у спеціаліста диплом. Щоразу, самі розумієте, не надсилатимеш запит до міліції чи до навчального закладу.

Тетяна Василівна, головний спеціаліст відділу кадрів Держспоживстандарту:

– До нас приходять влаштовуватися на роботу випускники із престижних вузів – університетів імені Тараса Шевченка, технології та дизайну, і у мене не виникає й краплини сумніву щодо справжності їхніх дипломів. Сучасні дипломи ламіновані, з голограмою – їх начебто не можна підробити.

Вікторія Вікторівна, інспектор відділу кадрів кондитерської фабрики імені Карла Маркса:

– Сумнів інколи виникає. Якщо є така змога, то звертаємося до відповідного вузу із неофіційним запитом, до офіційного ще справа не доходила. У моїй практиці був один випадок років 3 – 4 тому, коли виник сумнів щодо достовірності документа про освіту.

Світлана, економіст:

– Я закінчила університет харчових технологій, за спеціальністю економіст. До речі, диплом з відзнакою. Та коли  прийшла на фірму влаштовуватися  на роботу, на нього ніхто й не глянув. Мені відразу там сказали: «Забудь про все, чого тебе навчали в університеті. Ти починаєш із чистого аркуша, і ми напишемо на ньому все, що нам треба».

Журналістське дослідження провела Валентина Брязгунова