Фальшивки з-за кордону

Стаття 358 Кримінального Кодексу України передбачає відповідальність за підроблення документів.

Однак шахраї діють відкрито, цинічно, не боячись того, що у будь-який момент їх можуть схопити на «гарячому». Якщо людина не боїться кари,  певно, у неї є  надійний тил. Подейкують, що така дохідна справа, як продаж дипломів, «кришується» на самих «верхах». Що з цього приводу думають в міському Управлінні боротьби з організованою злочинністю, чи вдалося їм спіймати бодай одного такого шахрая-зловмисника? Ці запитання адресую Віталієві Онищенку, оперуповноваженому у особливо важливих справах УБОЗу.

– Місяць тому ми мали справу із фальшивими документами про освіту. Один чоловік замовив на сайті диплом магістра університету «КПІ» за спеціальністю «економіка підприємства». І згідно з домовленістю мав зустрітися із кур’єром, аби забрати документ і заплатити гроші. Зустріч переносилася кілька разів і зрештою відбулася о 15.00 на Ленінградській пло-щі. Але на неї пішов не лише безпосередній замовник  – за ситуацією вели спостереження двоє оперативників. Не встиг клієнт передати гроші й взяти замовлений товар, як упіймали кур’єра. Однак  ним виявився просто перехожий, котрий за якусь сотню гривень погодився передати пакет начебто родичеві незнайомця. Упіймали, але не того, кого хотіли – справ-жній зловмисник утік.

– І що показала експертиза – диплом справді фальшивий?

– Це дуже високоякісна підробка, але є і прорахунки. Насамперед, не та плівка, якою  ламінують  диплом – вона не відповідала стандартній.  Таку поставляє з-за кордону один-єдиний виробник. Печатку КПІ і підпис ректора виготовлено на сканері. Номер диплома і прізвище випускника також не відповідають дійсності. Та найважливіше те, що у 2005 – 2006 роках КПІ загалом не випускав магістрів цієї спеціальності.

Оперативно-пошукові заходи тривають. Нам удалося з’ясувати, що фальшиві документи,  наймовірніше виготовляють у Росії, адже сайт – російський. Саме звідти підробки доставляють поїздом чи літаком в Україну. Шахраї мають дороге та якісне обладнання, хороші принтери. Ми виявили схему розповсюдження в Україні фальшивих документів. Слідство триває.