...І професором зроблять

А тим часом в Інтернеті на веб-сайтах з’являються принадні оголошення та пропозиції. Ось, скажімо, одна з них: «Купити диплом можна у багатьох, але не всі можуть дати гарантію. Вартість та термін роботи залежать від наявності бланків та печаток потрібного ВНЗ. За час нашої роботи зібрали достатню кі-лькість бланків та печаток, отож можемо виготовити диплом за 1-2 дні».

Були б лишень гроші, а диплом знайдеться. Потрібно заповнити бланк-заяву, де вказати своє прізвище, ім’я по батькові, рік народження, рік вступу і закінчення ВНЗ, форму навчання, бажану спеціальність і зв’язатися із менеджером (можна скористатися електронною поштою). Отже, не виходячи з дому, за два дні стати спеціалістом у будь-якій галузі. Такий документ зразка до 1999 року коштує 400 у.о., а з 2000-го – удвічі дорожче. За диплом бакалавра і магістра (1999 – 2006 рр.) треба заплатити 800 у.о., спеціаліста та молодшого спеціаліста – 400 у.о.

Саме цим способом намагалася скористатися киянка Олена П., яка захотіла купити диплом менеджера ресторанного бізнесу. Замовила. Але з певних причин передумала. За що й поплатилася. На сайті висвітлено прізвище «непорядного клієнта» з усіма координатами, навіть номером мобільного телефона. Я спробувала зателефонувати Олені, але вона відмовилася зі мною спілкуватися: «Ну й дістали ви всі мене!..»

Вражає і те, що за якусь мить можна стати не лише дипломованим спеціалістом, а й кандидатом наук чи доктором: відповідний документ зразка 2000 року коштує 700 у.о., після 2000-го – 1300 у.о. Таким же шахрайським методом легко придбати трудову книжку (50 у.о.), свідоцтво про народження та смерть (200 у.о.). Виходить, в Інтернеті торгують навіть мертвими душами!