«Динамо» засудили. Але не «стрілочник» винний

Віце-чемпіони України не подовжили єврокубкової прописки: грудневий матч з іспанським «Реалом» буде для них останнім у   континентальному сезоні 2006/2007 років. Мають на когось нарікати? І так, і ні. Хоча винне передусім саме «Динамо».

Однозначно, що головною причиною цьогорічного провалу в Європі стали стратегічні прорахунки. «Динамо» свідомо форсувало підготовку в міжсезоння, тож і вийшло на пік ігрової готовності ще в серпні. Кваліфікаційні бар’єри у вигляді латвійського «Металурга» та турецького «Фенербахче» наші земляки здолали на одному подиху. Проте восени уже не літали, а повзали полем. Як наслідок – розгромні поразки від румунської «Стяуа», іспанського «Реала» та французького «Ліона» в євролізі.

Однак і за цих обставин український старожил єврозмагань міг «зачепитися» за місце в Кубкові УЄФА. Для цього йому потрібно було взяти реванш у румунів і не програти вдома іспанцям. Зважаючи на розвиток подій в грудні, завдання здавалося цілком реальним. І, на загальну думку фахівців, кияни таки зіграли в Бухаресті свій найкращий євроматч. Не будемо дискутувати, чиєї заслуги в цьому більше. Можливо, «Стяуа» переборщила в очевидному бажанні просто не програти гостям. А може й справді «Динамо» виявилося кращим за господарів і в тактиці, і в умінні матеріалізувати її. І все-таки матч закінчився внічию. Чому?
Сміємо стверджувати, що «блакитно-білих» елементарно засудили в столиці Румунії. Мова, звичайно, про незараховані голи Белькевича та Шацьких. Обидва моменти сумнівні. Але в обох випадках арбітри трактували їх на користь «Стяуа». Хоча принаймні другий гол був абсолютно «чистим».

Гол Белькевича: капітан динамівців ударом з відскоку буквально вгатив у сітку м’яча з лінії карної зони. Чеський арбітр взяття воріт зафіксував. Але втрутився асистент: на його думку, Клебер ще до «пострілу» Белькевича сфолив на Гіоні. Так, контакт був, і це дає судді формальний привід не зарахувати гол. Хоча в Англії, приміром, у таких випадках і взяття воріт зафіксували  б, і румуна попередили б за симуляцію.

Гол Шацьких: у пасивному офсайді був Родригу, але фіксувати порушення правил у таких випадках потрібно в момент прийому, а не передачі м’яча. Родригу «шкіряного» пропустив, і Шацьких забив за всіма канонами та без ігрового криміналу. Беззаперечна методична помилка судді, яка в підсумку стала результативною!..

Звісно, від суддівських помилок ніхто не застрахований. І головні причини невдачі краще шукати в собі. Великі команди так і чинять. Шкода, проте нинішнє «Динамо» – не велика команда. Можливо, саме тому в нього й украли перемогу, а з нею – путівку до Кубка УЄФА малодосвідчені чи, радше всього, упереджені служителі футбольної Феміди. Такий факт. І висновок схожий: конче потрібно повернути «Динамо» міжнародний авторитет. Зрозуміло, «Динамо» нашому, а не напакованому по зав’язку чужинцями.