Шанси для «Шахтаря»

«ШАХТАР» (Донецьк, Україна) – «РОМА» (Рим, Італія) – 1:0 (Марика, 61). Шуст, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Фернандинью (Гай, 90), Тимощук, Дуляй, Жадсон (Елану, 81), Марика (Агахова, 75), Брандау – Доні, Кассетті, Пануччі, Феррарі (Пісарро, 69), Мексес, Перротта, Де Россі, Аквилані (Монтелла, 78), Мансині (Вучинич, 78), Таддеї, Тотті. Арбітр Штарк (Німеччина). 25000 глядачів.

Гра. «Рома», як і більшість італійських команд, наголосила на нічиїй. Так вони грають в гостях завжди, а в умовах очевидної турнірної вигоди – поготів. Тотті й компанія всім своїм виглядом підтверджували вічність бразильського кредо: ми вам заб’ємо стільки, скільки захочемо, ви нам – скільки зможете. Великого бажання в італійців не було: мінус один на термометрі відбив його без будь-якого супротиву. Та й    «Шахтар», завдяки унікальній для нього чіткості на центральній осі, не надав італійським чарівникам м’яча жодного шансу. До речі, «заселили» центральний «проспект» у тактичних риштуваннях гірників українці – воротар Шуст, оборонці Кучер і Чигринський, опорний хавбек Тимощук. І забити господарі також змогли. До того ж – винятково красиво: Жадсон, як і личить бразильцеві, технічно закинув м’яча за спини захисників, а Марика, балансуючи на межі офсайду, головою переадресував «шкіряного» в сітку над оторопілим бразильським голкіпером «Роми». Тільки після цього титуловані гості схаменулися й забігали жвавіше. Однак уже було пізно. По-перше, важко перелаштуватися по ходу гри  завжди, а в критичній ситуації – зазвичай майже неможливо. А по-друге, гірники, серед яких особливо виокремлювався вітчизняний квартет, уже спіймали ігровий кураж. Відтак «Шахтар» узяв гору. До речі, вперше за тридцять років – над італійською командою.

Перспектива. Наш чемпіон зберіг інтригу в групових перегонах і свої шанси – на вихід із групи. Чи принаймні – на місце в Кубкові УЄФА. Правда, надії й після першої цього року перемоги в євролізі залишаються доволі крихкими. Бо, по-перше, гратимуть гірники в гостях. А по-друге, далеко не все залежить від них. Отже,  про розклади. В останньому турі «Шахтар» гостюватиме в Греції, а «Рома» прийматиме «Валенсію». Щоб вийти з групи одним з переможців, українському чемпіонові потрібно перемогти «Олімпіакос» і дочекатися домашньої поразки італійців. Скажете, малоймовірний варіант? І ми такої думки. Більш реальними є види на третє місце. Бодай тому, що цього разу «Шахтар» є ковалем свого турнірного щастя: закулісні інтриги третьої сторони взагалі відсутні. Але ми граємо в Греції,  а там, як відомо, не лише все є, а й все можливе. Зокрема, в найгіршому розумінні. І все-таки інших варіантів не існує: в матчі з «Олімпіакосом» якраз і настане момент істини для «помаранчево-чорних». Гості матимуть істотну перевагу ще до суддівського свистка – їх влаштує навіть нічия, і саме ця подробиця має компенсувати можливі негаразди у вигляді упередженого суддівства чи специфічної грецької гостинності.