Космічний гольф

На Міжнародній космічній станції відбувся сеанс гри в «космічний» гольф.

 Космонавт Михайло Тюрін, одягнений у скафандр, дістав зі стикувального відсіку «Пірс» позолочену ключку і влучним ударом відправив у відкритий космос м’яч для гольфа. Цей трюк буде занесено до Книги рекордів Гіннесса.

Члени екіпажу МКС вийшли у відкритий космос з годинною затримкою через технічні проблеми одного зі скафандрів. Гра почалася значно пізніше.

Напарник Тюріна американський астронавт Майкл Лопес-Алегріа виступив у ролі фото-відеооператора, знявши на цифрову камеру цей історичний для всіх аматорів гольфа момент. Російський космонавт запустив на орбіту незвичайний твердий і досить важкий м’яч для гольфа, а спеціально виготовлену кульку вагою всього три грами і діаметром 43 міліметри. На думку фахівців американського космічного агентства, які спочатку виступали проти ігор у відкритому космосі, м’яч протримається на орбіті приблизно три доби, а потім увійде в щільні шари земної атмосфери, де згорить як і весь космічний непотріб.

Попередньому екіпажу МКС – росіянину Павлові Виноградову та американцю Джеффрі Віяльмсу – не пощастило ввійти в історію як першим гравцям у «космічний» гольф. Ця рекламна акція була тоді відкладена на прохання NASA. Пізніше американці змінили своє рішення.