Пейзажну алею не дозволили «домалювати»

Компанія «Мегаград» запропонувала містобудівній раді схвалити концептуальний проект багатофункціонального комплексу в Кияновському провулку в Шевченківському районі. Будівництво фактично вестиметься на Пейзажній алеї, проти чого протестують місцеві мешканці. Хоча, за словами головного архітектора проекту Дмитра Антонюка,  гору Дітинець планується зберегти, парк упорядкувати і провести реконструкцію Пейзажної алеї.

Представлено чотири варіанти забудови. Комплекс площею 37 тис. кв. м передбачається звести на місці існуючих металевих гаражів. Споруда, яку планується розмістити на одногектарній  ділянці включатиме в себе готель, конференц-центр, ресторани, паркінг. Один із варіантів об’ємно-планувального рішення представлено у вигляді п’ятиповерхового амфітеатру, розділеного по всій висоті зимовим садом. За словами пана Антонюка, у складі багатофункціонального комплексу концептуальним проектом передбачено будівництво туристичного інформаційно-культурного центру. Загальна площа озеленення парку – 4,48 га, при цьому там будуть як збережені дерева і чагарники, так і знов висаджені.

На Пейзажній алеї планується створити пішохідно-прогулянкову зону, вздовж якої проектом передбачено облаштування арт-галереї, виставкових залів, кафе, крамниці сувенірів, будівництво двох відкритих амфітеатрів – круглого і квадратного. На думку авторів проекту, однією з особливостей розташування комплексу є те, що він, об’єднуючи провулок Кияновський з вулицею Дегтярною, забезпечує втрачений зв’язок із забудованими Гончарями-Кожум’яками, автентичність яких так і не вдалося передати.

Під час обговорення архітектори зазначили, що всі варіанти проекту – не найкраща спроба застосувати розроблену ще в 60-70-ті роки концепцію забудови цієї території. А головний архітектор Києва Василь Присяжнюк сказав: «Територія дуже важлива, тому ми пропонуємо не забудовувати схили. Я думаю, що знайдуться люди, які викуплять будинки на Великій Житомирській і облаштують саме там готелі та ресторани. Інформаційно-культурний центр може існувати, але без готелю і офісів».

Рішенням містобудівної ради концептуальну розробку не прийнято, а проектувальникам запропоновано переглянути функціональне призначення комплексу. Вирішено також організувати конкурс на кращий проект використання Пейзажної алеї.