90 мандатів – жінкам

Лише одне речення – «У кожній п’ятірці виборчого списку кандидатів у депутати, висунутих партією (блоком), кількість представників однієї статі не може перевищувати 80 відсотків» – пропонує дописати до виборчого законодавства депутатка з БЮТ Любов Стасів.

«Головна ідея – залучити жінок до ухвалення державних рішень і не допустити їх ізоляції від політичного життя, це метод кількісного стрибка жінок у політику», – зазначила в пояснювальній записці до свого законопроекту пані Стасів. Вона каже, що «критична меншість» у 20 відсотків – лише перший крок до гендерної справедливості, подолання «патріархальної ідеології» й «зняття в суспільстві соціальної напруги». Бо, наприклад, у Норвегії робітнича партія, а в Данії соціал-демократична використовують 40-відсоткову «жіночу» квоту на виборах. В Італії – 50 відсотків, Аргентині – 30, Бразилії – 20…

Чи «віддадуть» наші чоловіки-політики майже сотню парламентських мандатів жінкам? У березні 2004 року Микола Томенко вже пропонував щось подібне. Однак його колеги були проти навіть того, аби принаймні одну жінку партії включали до кожної четвертої п’ятірки виборчого списку. Тобто не бажали навіть 22 мандати з 450 віддавати жінкам!

... Днями Верховною Радою прогулювалися чималим гуртом молоді красуні з «Міжрегіональної групи дівчат-лідерів» – нині всеукраїнської організації, започаткованої колись у Харкові. Юні лідерки зустрічалися з Юлією Тимошенко, Раїсою Богатирьовою, Оксаною Білозір, Аллою Александровською та іншими парламентарками. Може, й про наступні вибори йшла мова?