Польща сумує за «помаранчевою Україною»

Якщо раніше поляки воліли бачити Україну якомога швидше і без будь-яких умов у НАТО і Євросоюзі, то нині йтиметься про одну умову – лише справді демократичну Україну. Таку думку висловила Марія Вагровська, експерт Центру міжнародних відносин у Варшаві.

У Польщі, як зазначила політолог, зникає колишній ентузіазм щодо інтеграції сусідки на Захід, відчувається певна ностальгія за «помаранчевою Україною». Але залишається й сподівання, що Україна все ж відвернеться від свого нечіткого зовнішньополітичного курсу і зробить конкретний вибір на Захід.

Сама Польща перебуває тепер у непростій ситуації в Євросоюзі, передусім через її проблематичні стосунки з Росією. Зокрема, нещодавно Варшава заблокувала початок переговорів ЄС із Росією про нову партнерську угоду. Під час зустрічі прем’єрів Польщі та України з уст Віктора Януковича пролунала пропозиція, що Київ міг би посприяти поліпшенню польсько-російських відносин. У Польщі ж Україну бачать як противагу Росії. Коли говорили про бажання бачити Україну в НАТО, то мали на увазі передусім певний захист Польщі від російського впливу. Пані Вагровська здивувалася, що Україна пропонує роль помічника в залагодженні польсько-російських конфліктів.