Двадцять кубічних метрів листя

У Шевченківському районі на вулиці Котовського, біля будинку №11, жеківці з власної ініціативи утворили справжній смітник. Про це повідомили нашій газеті обурені мешканці. Вони розповіли, як із усіх усюд упродовж цілої осені двірники щоранку, немов мурахи, зносили пожовкле листя. Незабаром виросла така гора, що з дороги став ледь помітним перший поверх та аптека, що розташована в хрущовці. Звичайно, мешканці будинку були невдоволені, обурювалися, утім сподівалися, що скирту приберуть. Однак спливав час, а гора листя тільки збільшувалася. Невдовзі чиясь недбала рука кинула в купу недопалок.

– Зайнялося таке полум’я, що за димовою завісою не було видно й будинку. Ми задихалися від диму. У квартирах все ним пропахло. На щастя, хтось викликав пожежників і вогонь загасили. Однак смітник тлів ще тиждень і ми дихали отим чадом, – розповідає мешканець будинку Андрій Васильович.

Перший сніг жеківцям якраз був на руку, бо стало менш помітно, що приховано під білим настилом.

Грінківці в усьому винні

Опале листя з дерев, що ростуть у місті, не таке вже й безпечне. Воно містить свинець, процес розпаду якого доволі тривалий. За роз’ясненням ми звернулися до жеку. У телефонній розмові начальник жеку №1014 Надія Діденко сказала, що про цю скирту листя вона знає, але вивозити його – не її справа. До речі, як тільки начальник почула, з якого питання звертається до неї журналіст, тяжко зітхнула в слухавку й роздратованим голосом поцікавилася, до кого ще зателефонували мешканці цього будинку.

– У Шевченківському районі фірма «Грінко» здійснює централізоване вивезення сміття, –  каже пані Діденко. – Ми постійно даємо заявки про потребу вивезення листя, але працівники цієї фірми кажуть, що у них немає транспорту…

Надія Діденко наголосила, що нібито з «Грінко» їй весь час твердять, що хтось із ними за щось не розрахувався. На запитання, чому біля аптеки зробили звалище сміття, так і не відповіла.

Листя потрапить у Дмитровичі

Зателефонувавши до головного лікаря санепідстанції Шевченківського району, ми розповіли про скиртування листя на вулиці Котовського. Михайло Мельниченко, записавши адресу, пообіцяв розібратися. Наступного дня він повідомив, що його працівники вже побували на місці. Зробили відповідний запит у адміністрації. З’ясувалося, що кількість скиртованого листя сягає двадцяти кубічних метрів.  Воно несе таку ж загрозу людському здоров’ю, як і будь-яке сміття. Але незабаром його вивезуть на полігон у Дмитровичах, що за 40 кілометрів від Києва.

Чому ж таки жеківці складували листя? Серед причин Михайло Григорович назвав головну: центральний район міста щільно забудований і в ньому немає місця, куди можна було б транспортувати таке сміття, як це роблять у інших районах столиці. Є проблеми і з транспортом.

– Звісно, що жек зобов’язаний шукати вихід із становища, – веде далі головний лікар. – Є ж правила благоустрою столиці, яких потрібно чітко дотримуватися. Якщо начальник жеку їх ігноруватиме, то постане питання про його відповідність займаній посаді.