Гіркий ювілей з підтекстом

«Вечірка» вже повідомляла, що в гостьовому матчі з іспанським  «Реалом» Артем Милевський забив сімсотий м’яч українських команд у континентальних клубних турнірах. Відбулася ця знаменна подія наприкінці цьогорічного вересня в Мадриді. Шкода, проте листопад, судячи з усього, стане нашим ювілеєм з негативним забарвленням.

598 у пасиві. Саме стільки м’ячів українці пропустили в єврокубках на вчорашній день. Звісно, без урахування дуже важливого для «Динамо» та всього вітчизняного футболу вечірнього матчу «блакитно-білих»  у Бухаресті. З одного боку, загальна плюсова різниця – 705 забитих проти 598 пропущених – начебто й не дає приводу для песимізму. Але з іншого – 598 м’ячів українські клуби пропустили в 496 матчах. Або в середньому – навіть більше одного за поєдинок. А це вже показник, який  відводить  нам очевидне місце серед аутсайдерів. Ще промовистішими є результати виступів у найбільш представницькому та престижному турнірі – євроліговому.   151 пропущений м’яч у 92 зустрічах і зокрема 59 – в 46 домашніх! Хіба це не привід для того, щоб бити тривогу?…

Ціна вища за якість. Мова про зміни, що відбулися в українському футболі за новітній період. Спочатку цифрові: наші колективи, сформовані майже виключно з українських гравців, пропустили 171 гол у 183 матчах за союзних часів. І навпаки, широко розчинивши ворота футбольні та клубні для чужинців, опинилися в ролі безпорадних статистів на міжнародній арені в період незалежності. Чому? Бо легіонери, зачасту придбані лише з особистою меркантильною метою ділками від футболу, ніколи й нізащо не змагатимуться за честь нашого прапора з цілковитою викладкою!  Це переконливо засвідчили провали вітчизняних лідерів у континентальних турнірах: починаючи з 2000 року, жодний з них так і не зумів пробитися бодай до чвертьфіналу Ліги чемпіонів або Кубка УЄФА. Хоча, по-перше, ще за рік до цього «Динамо» виступало в євроліговому напівфіналі. А по-друге, гранди витратили на купівлю чужинців десятки мільйонів у твердій валюті. Отже, ціна виявилася вищою за якість. Усвідомити це має допомогти «батькам» українського футболу шістсотий гол, пропущений їхніми підопічними менш як у півсотні континентальних матчів.