Микільська Слобідка «підросте», але не скоро

Комунальне підприємство «Центр містобудування і архітектури» розробило і представило на розгляд містобудівної ради детальний план території (ДПТ), що передбачає забудову мікрорайону Микільська Слобідка в Дніпровському районі висотними будівлями.

Містобудівна рада цей план ухвалила, повідомив головний архітектор Києва Василь Присяжнюк, але не погодилася з пропозицією негайно розпочати зведення тут хмарочосів. Подальшу забудову цієї території площею 100 га висотними будівлями архітектори порадили відкласти на 2015 – 2020 роки.

– Потрібно передбачити і обґрунтувати статус Микільської Слобідки як садибної з подальшою перспективою висотної забудови, – сказав Василь Присяжнюк. – При цьому майже 100 садиб, які нині розташовані на цій території, навіть при будівництві висоток не буде знесено. Потрібно зберегти і статус промислової зони, адже людей треба забезпечити робочими місцями. Проектувальникам запропоновано провести також розрахунок вартості інженерних мереж, а компанії «ЛВ-Холдинг» – розробити схему транспортної розв’язки при проектуванні багатофункціонального комплексу «Лівобережний громадський центр» на вулиці Микільсько-Слобідській.

Містобудівна рада обговорювала цей проект, в якому враховано всі попередні зауваження і пропозиції архітекторів, уже вдруге. Основна проблема мікрорайону – це періодичне затоплення території. А це зумовлює потребу зведення захисних споруд. На Микільській Слобідці відбулося громадське обговорення проекту, і мешканці переважно погодилися з його втіленням, але за умови збереження садибної забудови. Саме ця умова стала вирішальною під час обговорення ДПТ, коли містобудівна рада винесла вердикт не поспішати з повною забудовою мікрорайону. Тож до подальшої розробки ухвалено лише детальний план першої черги Слобідки.