Змушують підкорятися

Якщо ми подивимося на інші країни світу, то там свої газети мають партії, а не влада. В США не буває, щоб якийсь орган влади мав своє видання.

У випадку з «Вечірнім Києвом» є міська влада і є журналісти, які, на її думку, мають працювати на неї. Пресі вказують, що робити, газету змушують підкорятися. Мовляв, «Вечірній Київ» нам належить і ми, як господарі, можемо диктувати журналістам, що писати. Ця теза – неправильна і ненормальна. Вона завжди призводитиме до конфліктів. Тому журналісти повинні були сказати: «Ми не будемо цього друкувати!»

Виходом із ситуації може бути підписання угоди про засади редакційної політики. Як відомо, подібний договір існує між керівництвом та журналістами 5 каналу. Але перевага цього ЗМІ в тому, що він приватний і не підлягає впливу влади.

Проте, незалежно від форми власності, потрібно дати журналістам робити свою справу. У демократичному суспільстві право на існування і оприлюднення мають усі точки зору. І мер, і чиновники з адміністрації тільки виграють від того. Адже люди все бачать, усе розуміють. Інакше міська влада сама себе дискредитує. Вона вже викликала невдоволення киян підвищенням житлово-комунальних тарифів.

Кожен можновладець має зрозуміти, що його політичне життя не вічне. У США, наприклад, республіканська партія дискредитувала себе корупційними скандалами. І тому (а не через війну в Іраку) програла вибори.

Помаранчева революція «випустила» українців зі своєрідної закритої коробки. Тепер політики, деякі з яких навіть стояли на Майдані, пробують повернути людей у неї, наступаючи на їхні права. Але народ не хоче цього.

Наталія Федущак, незалежний журналіст (США)