Відставка – їхній протест

Наша Україна» поступово припиняє свою участь у органі стольчної виконавчої влади – Київській міськдержадміністрації й активніше переходить до опозиції. Учора, заяви про звільнення подали начальники головних управлінь – з питань взаємодії із ЗМІ та зв’язків із громадськістю Олександр Черніков та з питань регуляторної політики та підприємництва Віктор Білич. Причиною такого кроку вони називають політику нинішньої міської, яка не відповідає його передвиборним обіцянкам. Відставка – своєрідний протест проти такої політики.

Олександра Чернікова чи не найбільше турбує ситуація із свободою слова, зокрема й тиск на «Вечірку». У передвиборній програмі мер обіцяв забезпечити прозорість влади й свободу слова, а тепер журналістів змушують порушувати норми професійної етики. Чиновники КМДА, знаючи досвід минулого, не використовують друкованих «темники», аби не залишати письмових слідів,а користуються телефонним правом. Порушено норму про конкурсне обрання редакторів ЗМІ. На його думку, столична влада намагається накинути зашморг на комунальні видання, зробити їх «рупором міського голови», хоча ці мас-медіа існують на гроші киян, а не мера і його команди. До того ж, це органи Київради, а не міськдержадміністрації чи її голови. Тому в цих засобах масової інформації повинні мати трибуну представники різних політичних сил. Жителі столиці мають право на різнобічну інформацію.

Віктор Білич вже давно думав про відставку: вперше спробував піти ще в липні, але стверджує, що тоді Київський міський голова  переконав його залишитися. Нашоукраїнець занепокоєний створенням «корупційних пасток» для малого й середнього бізнесу. По-перше, положення про оренду комунального майна передбачає підписувати відповідні договори щороку, а не раз на три роки, як це було б доцільніше. Ця норма створює підстави для корупції, адже підприємці змушені щороку бігати інстанціями, аби дістати усі необхідні дозволи й підписати нову угоду. По-друге, звільнено більшість керівників підприємств комунальної форми власності й поставлено на їхні місця зручних людей, каже В.Білич. Крім того, під час видачі ліцензій казино й салонам гральних автоматів, міська влада вирішила, що вони повинні перебувати на відстані 150 м від закладів освіти, культури та храмів, тоді як Київрада рекомендувала переселити їх щонайменше на 500 м.

Подавши у відставку, Олександр Черніков та Віктор Білич не збираються залишати остронь столичних проблем. Обіцяють відстоювати програмні обіцянки «Нашої України» у міській раді. Зокрема, намагатимуться припинити земельні зловживання та перерозподіл комунальних підприємств. Є намір переглянути житлово-комунальні тарифи. За словами пана Чернікова, нині важелів впливу на них з боку КМДА столо менше, зате рівень їхнього впливу, як депутатів зріс.