Відбудова – під патронатом

Перед тим, як разом із високим гостем – президентом Литви Валдасом Адамкусом – зайти до Торгово-промислової палати України на Львівській площі, глава нашої держави Віктор Ющенко відвідав розташовану у сквері Стрітенську каплицю. Інтерес Президента України зрозумілий. Свого часу він звернув увагу на ініціативу місцевої православної громади, очолюваної протоієреєм Сергієм Ткачуком, з відбудови історичного Стрітенського храму, зруйнованого 1934 року, і дав розпорядження тодішній міській владі виділити кошти на цю святу справу.

Віктор Ющенко 14 листопада переконався на власні очі, що археологічні дослідження тривають, зокрема виявлено і обстежено стародавні фундаменти Стрітенської церкви. Схоже, президент поділяє стурбованість отця Сергія і парафіян, а також усієї православної громадськості Києва невисокими темпами дослідницьких робіт, невизначеністю із строками проектування і будівництва. Він доручив київському міському голові Леоніду Черновецькому виділити на відбудову храму потрібні кошти. Мерові було передано відповідний лист від настоятеля Стрітенської церкви о.Сергія.

Коли ж храм, із яким пов’язане нашуміле свого часу диво оновлення бань та ікон у 20-х роках минулого століття, у розписах якого ймовірно брав участь Тарас Шевченко, постане у повній красі? Як термін названо кінець 2007 року. Але щоб цієї мети було досягнуто, потрібна добра воля не тільки парафіян, а й усієї київської громади, столичної влади.