Павлівка та її мешканці

На пагорбах  Куренівки біля Кирилівської церкви тиша і благодать. Ніби сам Бог велів лікувати тут душевний біль. Київська міська  психоневрологічна лікарня №1, відома серед киян як Павлівка або Кирилівська лікарня,  відзначила своє 200-річчя. Це  не лише одна з найстаріших психіатричних лікарень Європи, а й одна з найбільших. Тут  нині близько 1300 пацієнтів, загалом же можуть розміститися 1600.  Хворі, які прогулюються на подвір’ї, тихі і сумирні, дивляться  на перехожих  іноді з байдужістю, іноді з дитячою цікавістю,  усміхаються  чомусь своєму. Заходять помолитися у Кирилівську церкву. Буйних і небезпечних боятися не варто, вони – в окремих  палатах.

Через політику та економіку «їде дах»

Психічне здоров’я людей   за останні роки значно похитнулося.  Головний лікар Роман Никифорук   каже, що через політично-економічне становище в країні у багатьох людей немає душевної рівноваги. Зростання цін, страх втратити роботу чи захворіти,  відсутність засобів до існування призводять до психічних розладів – депресій, алкогольної і наркотичної залежності, невротичних захворювань та самогубств.  Зростання їх кількості припадає на початок 90-х років. А суїцидів тоді  побільшало вдвічі.

– Щоправда після 2000 року ситуація стабілізувалась, отож  поліпшився й загальний психічний стан населення. А от алкоголізм і наркоманія, навпаки, вражають все більше людей, – зауважив Роман Іванович. – Людям з психоневрологічними проблемами можна зарадити, якщо хворобу лікувати на ранній стадії. На жаль, багатьох лякає вже саме слово «психіатр». Варто знати, що нерідко ми пацієнтів навіть на облік не ставимо.

Лікування  в Павлівці  безплатне, але лікарі кажуть, що воно було б набагато ефективнішим, якби їхнім пацієнтам стали доступними медикаменти нового покоління. До речі, на одного пацієнта   бюджетом передбачено всього шість гривень на добу на ліки та шість – на харчування...

У кризовому стаціонарі

Відділення кризового стаціонару відкрили два роки тому. Затишні, чисті палати, сяючі  кахлі в туалеті замість похмурих стін, які  трапляються у таких закладах.
Тут немає тяжкохворих, а лише пацієнти із незначними розладами психіки,  спричиненими стресами.

...В одній з палат жінка років сорока читає журнал.  Побачивши гостей, хутенько поправляє зачіску, приязно усміхається. Валентина розповідає, що втратила спокій відтоді як син пішов в армію. Нав’язливий страх не відпускав ні вдень ні вночі, особливо  після недавнього випадку, коли офіцер застрелив солдата. Завідувачка відділення Світлана Нетрусова каже, що стан хворої вже стабілізувався.

У  сусідній палаті  хлопець втупив погляд у стелю і нікого не помічає.  За ним доглядає мама.  Плачучи, розповідає, що  нерви  сина-студента здали через конфлікт між ним та комендантом гуртожитку. Тепер у нього депресія…

Бездомних нікуди виписувати

У психоневрологічній лікарні №1 лікується 230 осіб, яким звідси нікуди йти.  Від багатьох  відмовилися байдужі родичі,  інші – зовсім самотні.  Безпомічним становищем  пацієнтів часто користуються шахраї, які разом з бездушними родичами продають квартири душевнохворих.

– Нам доводиться не лише лікувати, а й часто захищати права цих нещасних, – розповідає завідувачка 25-го відділення Раїса Федина. –  Квартиру одного хворого ми таки відсудили. Перебуває в нас п’ятдесят невідомих, які про себе нічого не пам’ятають.  Їх підбирає міліція на вокзалах та вулицях. Ми розшукуємо родичів, поновлюємо паспорти, оформлюємо  пенсії. Недавно у двох пацієнтів таки знайшлись  сім’ї.

– Бездомні пацієнти  – одна з найсерйозніших проблем  закладу. Леонід Черновецький обіцяв побудувати на території Павлівки будинок для бездомних, – нагадує головний лікар.