Платіжка стане сувеніром?

23 листопада в Київраді опозиція спробує скасувати нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Фракції «Наша Україна», БЮТ та Блоку Кличка вже підготували відповідний проект рішення. Аргументувати позицію цих політичних сил взявся депутат Володимир Бондаренко.

На думку представника Блоку Кличка, рішення збільшити квартплату – «волюнтаристська дія»,  що економічно та організаційно не обґрунтована. По-перше, рівень заробітної плати й доходів населення зростає повільніше, аніж тарифи – лише на 44,2% за останні місяці. А за законом це зростання має випереджати збільшення платежів. Отже, платоспроможність  населення не відповідає цим тарифам. По-друге, частка енергоносіїв складає лише трохи більше половини вартості послуги, а газ подорожчав у 2,8 раза. Тому тарифи мали зрости не у 3-4, а максимум у півтора раза.

Не встановлені й технологічні стандарти постачання тепла. Наразі невідомо, наприклад, яку температуру гарячої води використовують при розрахунках: 35 чи 75 градусів. Лічильник не фіксує цього параметру, а «мотає» навіть тоді, коли вода чи батарея ледь тепла. До речі, у тариф включено витрати на установку цих лічильників, але стоять вони чомусь тільки в десяти відсотках будинків.

У розрахунку тарифу на квартплату не повністю розписано структуру комунальних витрат. 21,5% коштів зникають невідомо куди, а ще 13% йдуть на так звані «інші витрати». Виявляється, це, приміром, утримання мисливських господарств чи бань для комунальників, а також організація різноманітних фуршетів.
– Не надто ефективними виявилися й субсидії. Адже, за словами пана Бондаренка, на допомогу малозабезпеченим заплановано від 30 до 100 млн. гривень тоді, як внаслідок подорожчання комунальних послуг кияни переплатять приблизно 2,4 млрд.

Володимир Бондаренко з однодумцями пропонують нарешті розпочати у столиці реформу житлово-комунального господарства. Перші зміни можна здійснити вже до кінця року. Міськдержадміністрація мусить ухвалити розпорядження про компетенції комунальних служб та передати всі «безгоспні» труби й тепломережі на баланс «Київводоканалу» та «Київенерго». Потрібно швидше встановлювати лічильники, що рахували б витрати води за температури не нижче 50 градусів. На часі й створення тарифного комітету, який би складався з представників споживачів та виробників послуг, а також житлово-комунальної інспекції. У подальшій перспективі – модернізація тепломереж, щоб знизити втрати тепла, й укладення індивідуальних договорів  громадян із постачальниками без участі жеків.

Депутат Київради обіцяє не лише розгляд питання про тарифи в міськраді, а й акції протесту.