Преса має діяти вільно

Уся політика, за великим рахунком, реалізується через медіа.

Медіа є інструментом, а значить, частиною політики. А політика в значній мірі є співтворцем тих реалій, в яких працюють медіа. Таким чином утворюється нерозривний зв’язок взаємозалежностей між медіа і політикою. Політики, які недооцінюють пресу, приречені рано чи пізно зазнати поразки.

Повинен сказати, що мої принципи полягають у тому, що преса має діяти вільно, бути непідконтрольною владі, вона має бути справжньою четвертою владою в державі.

Ми повинні говорити відверто про справжній стан свободи слова. Про існуючі плюси і мінуси. Про те, чи справді журналіст є незалежним в Україні. Що насправді від нього залежить, а що ні.

Якби мене запитали – що значить свобода преси по-українськи,  я відповів би приблизно так: свобода преси в Україні полягає у можливості опублікувати все, що ти хочеш, але за однієї умови – коли ти маєш друкарню чи телеканал або радіо, коли можеш купити папір, інформаційний сервіс і оплатити працю журналістів. В іншому випадку свобода слова в Україні – справа достатньо проблематична.

Я глибоко переконаний, що право на свободу слова має не лише держава або власники медій, і саме тому я є прихильником ідеї створення в Україні громадського телебачення.

Говорячи сьогодні про роль і місце незалежної преси в суспільстві, я хотів би наголосити на двох важливих аспектах: на незалежності та об’єктивності, на збалансованості медій.

Кажуть, що в тій країні, в якій журналісти не критикують політиків, немає демократії. З іншого боку, ми повинні відрізняти журналістику від пропаганди. А ці два поняття відрізняються принципово. Бо показ правдивого факту – це лише інформація. А пропаганда – це модифікація правди.

Іноді від такої чорної пропаганди, яку ще прийнято називати чорним піаром, не тільки громадянин, але все суспільство не може захиститися.

Це я можу назвати лише беззаконням. Це є нині великою проблемою в українській журналістиці.

Що стосується позиції уряду з питання свободи слова, стверджую: уряд робив і робитиме все від нього залежне для забезпечення вільної преси в Україні, утвердження беззаперечної свободи слова, прозорої діяльності державної влади.

(Із виступу прем’єр-міністра України Віктора Януковича на Міжнародному медіа-форумі «Україна на інформаційній карті світу» 15 листопада 2006 року)