Особливості столичної міжусобиці

Останній першоколовий тур у національних футбольних перегонах почнеться сьогодні і триватиме три дні. Його результати матимуть істотний вплив на розподіл турнірних місць в осінньому циклі. Проте підвищений інтерес до поєдинку першої та п’ятої команд цьогорічного сезону зумовлений специфікою протистояння. Мова про київське «дербі» – «Динамо» проти «Арсенала».

«Динамо». Для багаторазового чемпіона країни ця зустріч – одна з багатьох і не більше. Принаймні саме так стверджують самі динамівці. Дем’яненко, наставник «блакитно-білих», переймається виключно кадровими питаннями. Над особливим підтекстом поєдинку не задумується. Хоча й не приховує, що нинішній «Арсенал» – переможець «Шахтаря» та головний порушник спокою серед еліти – заслуговує поваги і виняткової ретельності в підготовці до змагання з ним. Не вважає сьогоднішню зустріч особливою і хавбек Гусєв, єдиний з динамівців, хто має досвід лігових виступів і в другому за рангом столичному клубі. Можливо, тому, що з  часів канонірства минуло кілька років і в «Арсеналі» вже не залишилося його колишніх одноклубників. Але і Дем’яненко, і Гусєв, як і більшість їхніх партнерів з віце-чемпіонської дружини, пам’ятають, що саме дві нічиї з «Арсеналом» у сезоні 2004/2005 років обернулися для них втратою комплекту золотих нагород. Тому й задоволені, що до нової зустрічі з канонірами підійшли без істотних кадрових втрат.

«Арсенал». Зовсім інший настрій на матч у муніципального клубу. По-перше, в арсенальській дружині чимало футболістів, які свого часу були знехтувані динамівськими тренерами. Це – Мизін, Ільницький, Романчук, Герасим’юк та інші. Для кожного з них справа честі зіграти проти «блакитно-білих» максимально сильно. По-друге, саме в протистояннях з іменитими вітчизняними клубами «Арсенал» може вигідно презентувати себе потенційному покупцеві. Бо місто, як відомо, відмовилося фінансувати футбольний колектив наступного року в повному обсязі. Заваров, наставник канонірів, усвідомлює, що потенціал опонента значно вагоміший. Але розраховує на виняткову організованість і цілковиту самовіддачу виконавців. Завдяки цьому його підопічні виграли гостьовий матч у чинного чемпіона країни наприкінці минулого місяця. Правда, під питанням участь в поєдинку з «Динамо» стрижневих хавбеків Закарлюки та Канкави. Вони травмувалися в попередній зустрічі з «Іллічівцем».

Мотивація. Якщо для канонірів особливо важливий престиж, то для динамівців – три очки. Будь-які матеріальні втрати «блакитно-білих» особливо вигідні для їхнього головного конкурента. А робити зайвий дарунок «Шахтареві» – турнірне самогубство для «Динамо». Тому виняткова безкомпромісність сьогоднішнього протистояння земляків – гарантована. Ще кілька місяців тому канонірів допінгувала й міська влада. Приміром, саме перед «дербі» футболісти зазвичай отримували заборговану платню. Або їм спеціально підвищували преміальні. Подейкують, що колишній міський голова навіть наголошував: ваша справа – відібрати очки в «Динамо», а як буде в інших зустрічах – мене не хвилює. Натомість нинішнє керівництво Києва в особливих симпатіях до футболу взагалі не підозрюється.