Сто грамів із сиропом та сердечком

Упродовж трьох днів двадцять барменів із Дніпропетровська, Одеси, Харкова і, звісно, Києва виборювали на кавовому чемпіонаті не лавровий вінок, а суперкавомолку, чек на 10 000 гривень і право участі в чемпіонаті світу кавових бариста у Японії.

На радість суддям і на заздрість спостерігачам бариста варили каву-еспрессо, подавали капучино, приємно дивуючи і тих й інших своїми авторськими напоями, які подавали в ексклюзивних келихах. Верх барменської майстерності, скажімо, в чашечці эспрессо щось намалювати молоком по гарячій каві – яблуко, сердечко чи легку паморозь. Приготування ароматного напою супроводжувалося докладними коментарями. Наприклад, з приводу ложечки сиропу, шоколадки і сирка, без яких переможець чемпіонату, харків’янин Руслан Якубов, свого  «Сніданку бариста» (назва напою) і не уявляє.

Сир і шоколад – поєднання припустиме. Але хіба ж можна вливати в чашку шляхетної арабіки приторний сироп? Можна! Кожен бармен-бариста вас в цьому переконає не на словах, а приготованим напоєм. Тут варіації і смаку, й кольору. А в ресторанному кавовому бізнесі сироп, можна сказати, незамінний ще й тому, що завдяки цій добавці бармен збільшує вартість чашечки еспрессо в шість разів! Але клієнта те не лякає. Він просто платить за «задоволення», яке намагається розтягти якомога довше.