Одягнемо кожен палець

Ні жіночий, ні чоловічий гардероб не можна уявити без теплих шкіряних рукавичок. Залежно від якості матеріалу, фасону, коштують від 50 до 350 гривень. Хоч вони й довговічні, але потребують догляду. Нині на полицях магазинів достатньо всіляких засобів: спреї, пінки, фарби. Якщо не має під рукою спеціального засобу, то можна скористатися губкою для взуття: вона не зашкодить шкірі (але не замші). Із підручних засобів знадобиться збитий яєчний білок, яким можна акуратно протерти шкіру.

Але такі речі повсякденного користування швидко забруднюються, тому їх бажано часто чистити. У жодному разі мокрі рукавички не можна сушити на батареї. Якщо вони стали від намокання й сушіння дещо жорсткими, доцільно протерти їх ганчіркою, змоченою у касторовій олії (рівно, акуратно, швидко, інакше залишаться плями). Через кілька годин вони знову стануть еластичними та блискучими.

Вологе чищення шкі-ряних рукавичок: ватним тампоном чи фланелькою, змоченою у чистій воді, акуратно протерти всю поверхню. Але це не стосується лайкових – для них вологе чищення взагалі протипоказане. Їх найкраще чистити бензином. Для цього занурити на 20 хвилин у щільно закриту ємкість, наповнену бензином, затим добре промити і розкласти на чистому клаптику тканини й ретельно витерти насухо. Щоб вони швидше висохли, рекомендують протерти тальком.

Замшеві рукавички у домашніх умовах швидко чистять розчином харчової соди в молоці (1 ч.л. на склянку). Для цього їх треба одягнути на руку, і змоченим у такому розчині тампоном протерти всі забруднені місця. Засмальцовані також можна відновити, протерши їх розчином нашатирного спирту (4 частини води і 1 частина 10% спирту). А після обробити іншим розчином (на 1 літр води 1 чайну ложу оцту).

Існує дещо простіший спосіб для замші: рукавички одягають на руку і чистять щіточкою з милом. Після ретельно промивають у теплій воді і насухо витирають махровим рушником. Коли висохнуть, їх посипають пудрою і легенько розтирають. А рукавички із білої шкіри чистять молоком.

Інколи рукавички линяють зсередини і забруднюють руки. Їх варто зсередини протерти тальком і струсити. Для чищення будь-якої шкіри, у тому числі й тонкої, годиться «коктейль Молотова»: бензин і скипідар у пропорції 2:1.

А вовняні рукавички можна прати у мильній воді, але не треба сильно терти.