До бджіл – із сріблом

Із давніх-давен люди покращували якість води за допомогою срібла.

Одним із головних секретів краси і нев’янучої молодості Клеопатри єгиптяни вважали срібну ванну, в якій імператриця любила купатися кілька разів на день. У Індії брахмани клали в посуд із водою срібний брусок. Вважалось, що «місячний камінь» (так називали індуси срібло) не тільки очищує воду, а й відганяє від дому злих духів. З цим східним звичаєм перегукується і слов’янська традиція надівати із срібла хрест від «дурного ока».

Сучасна наука вважає срібло потужним імуномодулятором і бактерицидним засобом. Задовго до винаходу антибіотиків, «срібною водою» успішно лікували інфекційні захворювання, вона використовувалась при лікуванні ран, загального ослаблення організму. Срібло – мікроелемент, необхідний для нормальної діяльності залоз внутрішньої секреції, мозку, печінки і кісткової тканини. У малих дозах воно має омолоджуючу дію на кров і благотворно впливає на фізіологічні процеси в організмі людини.

Як пасічник-аматор я сім років використовую «срібну воду» при догляді за бджолами. Підливаю її у цукровий розчин при підгодовуванні. Мої бджоли добре зимують, хоча в сусідніх пасіках загибель сягає 50%. Адже на відновлення бджолиних сімей витрачаються значні кошти і час.

В.Тимощук м.Київ