Вірність висік із каменя

У Національному художньому музеї України відкрилася виставка «Лисенко та його учні», присвячена 100-річчю від дня народження видатного майстра української скульптури, академіка, професора Михайла Лисенка.

Можна стверджувати, що його творчість знають всі кияни, адже один із найцікавіших кінних пам’ятників Києва – Щорсу – та монумент жертвам  Бабиного Яру – його роботи. «Михайло Лисенко приніс в мистецтво скульптури високий дух романтизму, пластичної експресії, героїчного звучання», – сказав на вернісажі віце-прем’єр Дмитро Табачник, – який, як стверджує, і сам позував Михайлу Григоровичу.

Лисенко був неперевершеним майстром багатофігурної композиції, яку він викладав своїм численним учням, що стали в майбутньому академіками, народними і заслуженими художниками України. За 28 років натхненної викладацької діяльності з майстерні Михайла Григоровича вийшли більше сотні скульпторів-монументалістів.

На виставці понад 200 скульптур Михайла Лисенка та його шестидесяти учнів. У п’яти залах музею роботи представлені за жанровим принципом: зал портрета, зал одно- і багатофігурної композиції, зал героїки та монументальних проектів, зал «ню», материнства і лірики. Окремий зал відведено для найвидатнішої автобіографічної композиції митця «Вірність» (1947), що вперше експонувалася на Всеукраїнській виставці 1948 року і зазнала нищівної критики за еротизм та «аморальність». Хоча митець возвеличив те, що притаманно щиро люблячим людям. Сюжет композиції: фронтовик та його вірна дружина в момент подружнього щастя.

Під час урочистого відкриття виставки відбулася також презентація ювілейної монети «Михайло Лисенко» номіналом дві гривні, випущеної Нацбанком України.