Тарифи можна й не підвищувати

Столичні чиновники наполягають на прозорості та правильності обрахування нових тарифів на житлово-комунальні послуги і звинувачують Мін’юст в упередженості.

– У своїх розрахунках ми покладалися на висновки спеціальної урядової комісії та двох аудиторських перевірок підприємств, що надають житлово-комунальні послуги, – запевняє перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. – Значних помилок при розробці нових тарифів не виявлено, ні на копійку безпідставно плату не підвищено. У 3,4 раза підвищаться тарифи тільки на квартплату, а це лише 30-відсоткова складова плати за комунальні послуги. Загалом же киян очікує підвищення у 2,7 раза.

Заяви Мін’юсту керівництво КМДА пояснює нічим іншим, як подвійними стандартами. Інакше чиновники не можуть пояснити ситуацію, коли переважна більшість регіонів України без будь-якого супротиву з боку Міністерства юстиції підняли тарифи на житлово-комунальні послуги ще з першого вересня. Утім, формальні проблеми, пов’язані з підвищенням тарифів київських можновладців, уже мало турбують. Головне нинішнє завдання – створити умови для більш-менш комфортного оформлення житлових субсидій. Для цього спеціальним розпорядженням мають намір збільшити кількість чиновників у відділах оформлення субсидій та розробляють програмне забезпечення для обрахування допомоги. Окрім цього, термін оформлення субсидій подовжать до двох місяців. Тобто, якщо ви подасте документи для нарахування субсидій у середині січня, то її вам нарахують з першого грудня.

– Перелік документів, на підставі яких нараховується субсидія, залишається незмінним, – веде далі Анатолій Голубченко. – Їх чотири – заява затвердженої форми, довідка про склад сім’ї, довідка про доходи та декларація про доходи. Кияни, які матимуть право на субсидію, враховуючи дотації з міського бюджету, сплачуватимуть не більш ніж 15 відсотків сукупного доходу.