Писати в межах таланту і совісті

Перебуваючи у справах в столиці, міський голова Вінниці Володимир Гройсман знайшов час і відвідав редакцію «Вечірнього Києва». З-поміж іншого ми поцікавилися у Володимира Борисовича, які у керівництва міста склалися стосунки із комунальними засобами масової інформації. Ось що він відповів:

– Я не ставив би питання у такій площині. Ліпше відповім, які стосунки у нас взагалі із пресою, незалежно від форм власності. Можу сказати відверто: ЗМІ   не контролюю і ними не управляю. Ні я, ні мої заступники не  втручаємося в редакційну політику видань і не впливаємо на неї. Вважаю, що кожен журналіст може писати в межах свого таланту і совісті.

– Скажіть, а чи кожен чиновник мерії може коментувати рішення та дії міської влади?

– Дозволю собі зустрічне запитання: чи може, скажімо, технічний працівник «Вечірнього Києва» вести мову про редакційну політику газети? Якщо й може, то навряд чи це буде фахово. Кожен має відповідати за свою ділянку. Коли начальника управління економіки просять дати роз’яснення щодо питань економіки, то він просто зобов’язаний дати відповідь, і не будь-яку, а кваліфіковану. Якщо ж його запитують про стихійну торгівлю, то він може порадити звернутися до того посадовця, який опікується саме цим питанням. Вважаю, що така практика спілкування зі ЗМІ – цілком цивілізована. Ми відкриті і доступні, тому з отриманням інформації вінницькі журналісти, гадаю, не мають проблем.

– А як, на вашу думку, комунальна газета має висвітлювати політичне життя міста?

– Як на мене, міська муніципальна газета за будь-яких обставин не має перетворюватися на рупор політичної сили, незалежно від назви. Передусім вона  повинна висвітлювати міські події та проблеми. Якщо є за що – критикувати  владу, вказувати на недоліки. Але й не забувати інформувати громадськість про позитивні зрушення, неординарні кроки та рішення, до яких вдаються мерія і депутатський корпус міської ради. Адже, погодьтеся, життя складається не лише з темних барв. Є в ньому і світлі тони. І їх, переконаний, значно більше.

Тому писати є про що.

Докладніше інтерв’ю з Володимиром Гройсманом буде опубліковано в одному з наступних номерів «Вечірнього Києва».