Сміття стане сировиною Руслана Ніколаєнко

На виконання окремого доручення прем’єр-міністра Віктора Януковича Київський міський голова підписав розпорядження про розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва у столиці сміттєпереробного заводу.

Йдеться про спорудження потужного підприємства, здатного щороку переробляти на вторинну сировину до 300 тисяч тонн побутових відходів. Суперсучасний завод, спорудження якого розпочнеться вже наступного року і який дасть змогу зменшити навантаження на полігон твердих побутових відходів № 5, забезпечить у столиці належну чистоту на вулицях і подвір’ях, знизить шкідливе екологічне навантаження на місто. Це рішення прокоментував в.о. заступника голови КМДА Денис Басс:

– Такі заводи коштують від 30 до 100 мільйонів євро. Ми сподіваємося знайти надійного інвестора, який побудує підприємство на взаємовигідних умовах.

Замовником розробки обґрунтування будівництва виступить Головне управління комунального господарства, яке повинне, зокрема, оформити документи на право користування земельною ділянкою. Де конкретно стоятиме завод, остаточно поки що не визначено, але це може бути місце в Дарницькому, Деснянському або в Голосіївському районі. Багато що залежить від техніко-економічного обґрунтування, серед завдань якого – аналіз соціально-економічних і екологічних наслідків будівництва. Розробника столична влада визначить через тендер. Інвестора чи інвесторів для реалізації проекту будівництва сміттєпереробного заводу залучатимемо за допомогою конкурсу.