«Троянда» спалахнула свічкою

Учора на вулиці Машинобудівній, 50, ущент вигорів третій поверх будинку, в якому розташована взуттєва фабрика «Троянда». Повідомлення про пожежу надійшло на диспетчерський пульт головного керування МНС у Києві близько 9-ї години ранку. Відповідно до офіційної інформації про підприємство, ВАТ «Троянда» є виробником взуття для військовослужбовців, спецвзуття, черевиків типу «Омон», модельного і повсякденного взуття. Утім, на третьому поверсі – в епіцентрі загорання нічого спільного з взуттєвим виробництвом не було.

– Там склад і якесь виробництво, – запевнив робітник підприємства, що знаходиться поверхом нижче. – Зберігався посуд пластиковий, набори подарункові. Все легкозаймисте і, за великим рахунком, могло загорітися від будь-якої іскри. Коли помітили пожежу, то вогонь вже тривалий час палав. Ми до дверей підбігли, а вони вже були гарячі. Але ще гірше було б, якби на четвертому поверсі загорілося. Там медобладнання зберігалося й медикаменти, а в них спирту багато.

Унаслідок пожежі весь третій поверх вигорів, де розташовувався склад ЗАТ «Мульті». Серед залишків матеріальних цінностей, скиданих на купу пожежниками на вході до складу, й справді можна було розгледіти подарункові набори зі свічок, підсвічників. У великому приміщенні з вибитими вікнами і закіптюженими стінами вогнеборці заливали водою тліюче майно. Одна з опорних внутрішніх стінок не витримала високої температури й дала тріщину. Однак, як запевнили фахівці, завалитися через це чотириповерхове приміщення фабрики не повинно. Поширення вогню на горішні поверхи не допустили пожежники.

– Наш офіс розташований саме на четвертому поверсі, – розповідають орендарі-погорільці. – На момент виникнення пожежі там перебувало два співробітники. На щастя, їм вчасно вдалося покинути приміщення. Ми на роботу запізнилися на 15 хвилин. Тож у палаючий будинок уже й не заходили.

Приміщення на трьох нижніх поверхах будівлі були пошкоджені водою, якою пожежні заливали вогонь. Із двох дверей будинку до внутрішнього дворика, засипаного уламками чорного від кіптяви скла, збігала вода.

За словами очевидців, пожежники зреагували на виклик не надто оперативно. Коли приїхали, то не одразу заходилися  гасити.

– Мені здається, що минуло не менше години, поки вогонь почали гасити, – каже охоронець, який працює в будинку на протилежному боці вулиці. – Коли перші пожежні автомобілі приїхали, то дим ішов із двох вікон на розі будинку, а як гасити почали, то він до другого кінця будинку дістався. На одному з автомобілів пожежник у цей час у двигуні копирсався.