Олесь Довгий таки вибачився

Засідання Київради рекомендують не переносити

Заяви депутатів Київради, що вказують на неправомірність перенесення сесійного засідання з 23 листопада на 7 грудня та відставки секретаря міськради Олеся Довгого, розглянули на засіданні постійної комісії з питань правопорядку, регламенту та депутатської етики.

43 депутати у своєму зверненні  вимагали скасування рішення секретаря Київради призначити засідання на 7 грудня. Нашоукраїнці, бютівці та представники Блоку Кличка впевнені, що воно не відповідає законодавству та регламенту. На їхню думку, Олесь Довгий не мав права самостійно вирішувати це питання. До того ж, міська рада має проводити засідання не рідше, аніж раз на місяць, а останній раз столичні депутати збиралися 31 жовтня. Тим паче, як зауважив голова фракції «Наша Україна» Дмитро Андрієвський, накопичилося чимало нагальних питань, які вкрай необхідно розглянути якнайшвидше.

Натомість прихильники перенесення засідання пояснюють, що ще не підготовлені всі проекти рішень. Лідер ГАКу Олександр Пабат стверджує, що оскільки попередні збори тривали до пізньої ночі проти 1 листопада, то просто не було часу підготувати всі документи, адже останній термін для їхнього подання – 2 листопада. На це опозиція відповідає критикою: мовляв, не треба було засідати до ночі й вирішувати земельні питання в закритому режимі без телетрансляції.

Комісія таки вирішила рекомендувати київським депутатам зібратися саме 23 листопада. Так само підтримана й заява щодо дострокового припинення повноважень секретаря Київради. Хоча депутати визнають, що рішення це формальне. За словами лідера фракції БЮТ Тетяни Меліхової, міськрада розглядала б його незалежно від рішення комісії, адже підписалися під зверненням 43 депутати – понад третина складу Київради.

«Наша Україна», БЮТ та Блок Кличка  інкримінує Олесю Довгому порушення регламенту і порядку денного міської ради, непропорційне формування постійних комісій, блокування роботи громадських приймалень. Крім того, ще й досі не всі фракції організаційно забезпечені. За словами опозиціонерів, секретар не завжди дотримувався принципу гласності й нерідко чинив тиск на депутатів.

Сам Олесь Довгий вважає, що немає підстав для припинення його повноважень, до того ж відставка секретаря відбувається за дуже складною процедурою. Спочатку необхідно висловити йому два попередження, а потім тимчасово відсторонити від ведення засідань. Тим не менш, Олесь Довгий таки вибачився перед депутатами за те, що іноді «емоційно реагував на виступи».