Як поєднати «цифру» і свободу?

Що ж, другий раунд нелегкого пошуку компромісу і порозуміння між міською владою і комунальною пресою в особі «Вечірнього Києва» – прес-конференція у залі видавництва «Київська правда» 13 листопада ц.р. – стала  фактом історії.

Ініціаторами цього заходу можна вважати народного депутата, голову парламентської комісії з питань свободи слова Андрія Шевченка, одного з лідерів фракції БЮТ у Київраді і секретаря комісії  Київради з питань культури та інформаційної політики Олександра Бригинця і в.о.заступника голови КМДА Дениса Басса. Про зацікавленість у проведенні прес-конференції з боку редакції «Вечірнього Києва» й говорити годі.

Андрій Шевченко у притаманній йому делікатній і виваженій формі висловив побоювання, що Київ останнім часом усе більше стає малокомфортним для журналістів містом і місцем. Якщо не антижурналістським – додав народний депутат після секундної паузи. Факти цензури, нехай і телефонної… Тиск, що набув порівняно з кучмісько-медведчуковими «темниками», так би мовити, делікатнішої форми. Інша річ – чи справедливо всі шишки за це неподобство сипати на команду Леоніда Черновецького, яка прийшла до влади у столиці.

В.о. заступника голови КМДА Денис Басс сам задав лейтмотив своєму виступові і своїй позиції. Він прийшов на прес-конференцію із цифрами в руках. Так, цифрами і ще раз цифрами. Вони, на його думку, свідчать про те, що комунальна преса, зокрема «Вечірній Київ», не витримує конкуренції із «рейтинговими виданнями», переважно російськомовними. Нинішня «Вечірка» має малий тираж, її, виявляється, ніде купити, а відтак, вона не доступна для читача.
Власне, такий сюжет можна було передбачити. З одного боку – «крики душі» про свободу слова і спроби її урізати, з іншого – менеджерський підхід і поради стати на рейки ринкової економіки. Ще один учасник прес-конференції, голова комісії Київради з питань свободи слова та інформації Олександр Прогнімак наполегливо намагався примирити ці тенденції і пропонував сторонам (у президії сиділа в.о.головного редактора «ВК» Людмила Воробйова) приступити до конструктиву, який він вбачає у формалізації стосунків міської влади і комунальних ЗМІ, виробленні меморандуму, де буде чітко поставлено всі крапки над «і». Андрій Шевченко, до речі, прийшов на зустріч не з порожніми руками. Він запропонував Д.Бассові і Л.Воробйовій зразки відповідних документів з досвіду своєї роботи на національному телебаченні. Рівень то був, звичайно, не той, але засади – подібні.

У цілому прес-конференція пройшла конструктивно, хоча «цифру» і свободу слова, як відчули її учасники, примирити буде нелегко. В обговоренні  проблеми взяли участь працівники редакції «Вечірки» Ольга Стоян, Ганна Кулага, Анатолій Задорога, Тетяна Федоренко, Кирило Касаткін, журналістка з «Української столиці» Ніна Гнатюк. Найближчим часом меморандум представники редакції і київської влади складуть, опрацюють і обговорять на вже згадуваній комісії Київради з питань культури та інформаційної політики. Надія, як то кажуть, помирає останньою. А покермувати хочеться завжди…